Austrija produljila kontrole na granici prema Sloveniji i Mađarskoj

Austrija je donijela odluku produljiti pogranične kontrole na “šengenskim” granicama prema Sloveniji, Slovačkoj i Mađarskoj, priopćilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova u petak.

– Radi se o konzekventnom nastavku mjera u borbi protiv krijumčarenja ljudi, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (Austrijska narodna stranka, ÖVP).

On je dodao kako su mjere donesene u dogovoru s ministarstvima unutarnjih poslova susjednih zemalja.

Pogranične kontrole prema Sloveniji i Mađarskoj su produljene do svibnja sljedeće godine, a prema Slovačkoj do 12. prosinca.

Karner je ukazao na to da je zbog povećanog broja ilegalnih prelazaka granice i Čaška produljila kontrole granice prema Slovačkoj.

O produljenju kontrola prema Sloveniji i Mađarskoj je već obaviještena Europska komisija, priopćeno je iz austrijskog ministarstva unutarnjih poslova.

Oporbena Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) kritizirala je dosadašnju borbu austrijske vlade protiv ilegalnih migracija.

Ako sada ministar unutarnjih poslova produljenje kontrole opisuje kao nastavak ‘uspješne borbe’ protiv ilegalnih migracija, kako to da su iste te mjere dovele do azilnog kaosa u kojem se trenutno nalazimo, rekao je unutarnjopolitički glasnogovornik FPÖ-a Hannes Amesbauer.

Njemačka i Austrija u posljednje vrijeme bilježe porast broja ilegalnih prelazaka granice, što se djelomice povezuje i s viznom politikom Srbije koja je ukinula vize zemljama poput Indije, Tunisa i Burundija, što je uzrokovalo porast broja podnositelja zahtjeva za azilom iz tih zemalja.

Srbija je nedavno najavila da će uskladiti svoj vizni režim s režimom Europske unije.

Od migrantske krize 2015. na snazi su pogranične kontrole i na njemačko-austrijskoj kao i na njemačko-danskoj granici, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?