Smotra Sveučilišta u Zagrebu kako bi maturanti bili bolje informirani

Na zagrebačkom Velesajmu otvorena je 27. Smotra Sveučilišta u Zagrebu. Do subote maturanti i svi zainteresirani mogu iz prve ruke saznati informacije o upisima i studijima na zagrebačkom sveučilištu. Predstavlja se 31 fakultet i 3 umjetničke akademije.

Na novoj lokaciji i ponovno uživo nakon dvije pandemijske godine maturanti su u potrazi za željenim fakultetima. Pitanja je mnogo, zanima ih kakvi su profesori, predmeti te kako je na pojedinom fakultetu.

Rad na umjetnoj inteligenciji i klimatske promjene samo su neki od smjerova koji zanimaju buduće studente.

– Interes je svake godine zadovoljavajući, dakle još uvijek ima mladih ljudi koji vole vojsku, jer u pravilu naše studije upisuju oni koji zanima vojska, objasnila je  Vesna Trut, prodekanica za studijske programe, Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman”.

– Učenici na pitaju kakve su mogućnosti zaposlenja kada završe fakultet. Ono što tu treba reći je da poslodavci izuzetno cijene PMF, i da što se tiče pronalaska posla neće imati problema, istaknuo je Zvonko Jazović s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Jedna od glavnih tema ovogodišnje smotre je poticanje jače suradnje akademske zajednice i gospodarstva.

– Da nam ukazuju kako su oni zadovoljni sa našim stručnjacima, što oni očekuju u narednom razdoblju vezanom za njihove razvoje, kakve to kadrove učekuju, napomenuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić.

Na taj bi način, ističu na Sveučilištu, budući studenti bili još konkurentiji u poslovnom svijetu. 

– Hoćemo da naše sveučilište bude moderno, pa smo željeli to pokazati smotrom, da i ona izgleda moderno i svjetski, rekao je rektor Sveučilišta Stjepan Lakušić istaknuvši da su studenti bili ključni u organizaciji smotre.

– Smotra se održava na Zagrebačkom velesajmu u isto vrijeme kad i Interliber, čime se htjelo povezati studente i one koji pišu knjige, a bili su studenti našeg Sveučilišta, kazao je. Pozvao je maturante da upišu Sveučilište u Zagrebu poručivši da je studiranje najveća avantura mladog čovjeka, a ulazak u akademski svijet je “ulazak u svijet u kojem je jedina granica znanje”.

Važnost digitalne transformacije sveučilišta

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak izrazio je zadovoljstvo ambijentom i izgledom smotre i izrazio uvjerenje da će brojni učenici dobiti informacije koje će im pomoći da upišu pravi program i pronađu sebe.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith kaže da hrvatsko obrazovanje daje dobar temelj znanja, ali zapadna sveučilišta daju više znanja i vještina koje omogućuju studentima prezentaciju onoga što znaju i što im daje viša samopouzdanja.

Član Sveučilišnoga savjeta akademik Bojan Jerbić istaknuo je da digitalna transformacija sveučilišta postaje glavni pokretač gospodarskog i općeg društvenog razvoja. Radi se o širokom interdisciplinarnom spektru STEM znanja, koji se također odnosi na područje intelektualnih dobara. Naglasio je važnost moderne infrastrukture u obrazovnom sustavu koja mijena i sami koncept obrazovanja. Zauzeo se za internacionalizaciju obrazovanja, odnosno za razvoj studijskih programa koji su otvoreni za sve studente u svijetu, jer je to budućnost obrazovanja.

Na smotri su održana dva okrugla stola – “Znanost i tehnologija” te “Medicina, društvo i kultura”. Traje do subote, a očekuju se organizirani posjeti maturanata iz cijele zemlje.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?