William Wordsworth: Sjaj u travi

Sjaj u travi

Sada, kada ništa na svijetu na može
vratiti dane prohujalog ljeta,
naš sjaj u travi i blještavost svijeta, ne
treba tugovati,
već tražiti snage u onom što je ostalo i s tim
živjeti.

Zaboravimo, ne radi nas, ne radi zaborava,
zaboravimo da smo se voljeli, da smo se svađali i
da smo bili krivi

Požurimo s danima i danima što će doći
požurimo sa shvaćanjima, sa svim što me
odvaja od tebe.

Jednom ćeš se vratiti i ubrati cvjetove
koje smo zajedno mirisali i gazili
ali, tvoje ruke bit će prekratke, a noge
premorene da se vratiš, bit će kasno.

Možda ćemo se naći jedanput na malom
vrhu života i neizrečene tajne,
htjet ćemo jedno drugom reći, al’ proći
ćemo jedno kraj drugog kao stranci.
Jedan skrenuti pogled bit će sve što ćemo
jedno drugome moći dati. Zaboravit ću oči
i neću promatrati zvijezde koje me na
tebe neobično podsjećaju.

Ne boj se, jednom ćeš se zaljubiti,
al’ ljubit ćeš zato što će te nešto na toj ženi podsjećati na mene.

Ne otkrivaj svoje srce ljudima jer u njima vlada kob i egoizam!
Život je borba – nastoj pobijediti,
ali ako izgubiš – ne smiješ tugovati.
Cilj života je ljubav – a ona traži žrtve

Bio si moje veliko proljeće,
uspomena koja će dugo živjeti u budućnosti,
koje ću se sjećati.

Osjećat ću tugu jer sam tebe voljela,
bit će to ironija tuge

Nestat će sjaja u travi,
nestat će veličanstvenost svijeta.
Ostat će samo blijeda slika onoga što je prošlo.

William Wordsworth bio je poznati engleski pjesnik koji je igrao središnju ulogu u engleskom romantičarskom pokretu. Najpoznatiji je po tome što je započeo romantično doba u engleskoj književnosti zajedničkom objavom ‘Lyričkih balada’ sa Samuelom Taylorom Coleridgeom 1798. Rođen je u Lake Districtu, regiji u sjeverozapadnoj Engleskoj, poznatoj po svojim prekrasnim jezerima, planinama i šume. Imao je dubok osjećaj ljubavi i poštovanja prema prirodi koju je kultivirao u ranom životu. Njegova ljubav prema prirodi duboko je utjecala i na njegovu osobnost i na rad. William Wordsworth poeziju je podučavao njegov otac John Wordsworth, koji je također pustio sina da čita mnogo iz biblioteke njegovog oca. Pismenu karijeru započeo je objavljivanjem soneta u ‘Europskom časopisu’. Kasnije je objavio svoje pjesničke zbirke ‘Večernja šetnja i opisni crteži’. Smatra se da je Wordsworthhov susret i njegovo prijateljstvo sa Samuelom Taylorom Coleridgeom jedan od najvažnijih događaja u pjesnikovom životu. Wordsworth i Coleridge zajedno su stvorili “Lirične balade”, čiji prvi svezak nije dao ime kao autor. Ubrzo su objavljena druga i treća izdanja koja su sadržavala predgovor pjesama. Ovaj se predgovor za „Lirske balade“ smatra jednim od najvažnijih djela engleskog romantičarskog pokreta. Ostala poznata djela uključuju mu „Pjesme u dva sveska“, „Vodič kroz jezera“, „Izlet“ i „Preludij“. Iako plodan pjesnik, Wordsworth je napisao samo jednu predstavu, “Borderers”, tragediju. Wordsworth, nadahnut svojim prijateljem Coleridgeom, imao je velike ambicije napisati epsku filozofsku pjesmu pod naslovom “Zapuštaj” koju nije mogao dovršiti tijekom svog života.

Djetinjstvo i rani život

William Wordsworth bio je drugo od petero djece rođenih Johnu Wordsworthu i Ann Cookson. John Wordsworth bio je pravni agent Jamesa Lowthera, prvog grofa iz Lonsdalea, dok je Ann Cookson bila kći draperija.

Imao je tri brata (Richard, John i Christopher) i jednu sestru, Dorothy. Bio je najbliži svojoj sestri s kojom je dijelio intenzivno i doživotno prijateljstvo.

Kao dijete pohađao je gimnaziju u blizini Cockermouth Church i školu Ann Birkett u Penrithu.

Nakon smrti majke 1778. godine poslana je u gimnaziju Hawkshead u Lancashireu. Otac mu je umro 1783.

Neblagovremena smrt oba roditelja značila je da je odvojen od svoje voljene sestre koja je poslana da živi kod rodbine.

Majka mu je umrla kad mu je bilo osam godina. Njegov je otac radio kao odvjetnik Jamesa Lowtera, 1. grofa Lonsdalea, ozloglašenog korumpiranog čovjeka koji je stekao lokalni nadimak “Zli Jimmy.”

Karijera

Tijekom svog boravka u gimnaziji Hawkshead mladi je William shvatio svoju čvrstu ljubav prema poeziji. Objava soneta u časopisu The European Magazine 1787. pokrenula je karijeru pjesnika.

Dok je studirao na St.Johnovom fakultetu u Cambridgeu, krenuo je u obilazak Europe. To je iskustvo duboko utjecalo na njegove interese i simpatije u životu, senzibiliziralo ga na muke običnog čovjeka i snažno utjecalo na njegovu poeziju.

Objavio je svoje pjesničke zbirke “Večernja šetnja i opisni crteži” 1793. godine, dodatno cementirajući njegovu karijeru.

Upoznao je pjesnika Samuela Taylora Coleridgea 1795. godine. Upravo u suradnji s njim nastalo je 1798. godine najznačajnije djelo u engleskom romantičarskom pokretu, „Lirične balade“.

Na vrhuncu karijere objavio je 1807. pjesme „Poems, u dva sveska“.

Objavio je „Vodič kroz jezera“ 1810., nakon čega slijede „Izlet“ 1814. i „Laodamija“ 1815.

‘Preludij’, koji se općenito smatra Wordsworthovim remek-djelom, autobiografska je pjesma objavljena posthumno 1850.

Glavna djela

“Lirske balade”, objavljene zajedno sa Samuelom Taylorom Coleridgeom 1798. godine, ostaje jedno od njegovih najvećih djela do danas. Pjesme su same po sebi neke od najutjecajnijih u zapadnoj literaturi, ali pjesnikova stanovišta izražena u predgovoru drugog izdanja imaju čast biti najvažnije djelo engleskog romantičarskog pokreta.

‘Preludij’, čak nije dobio naslov u vrijeme Wordsworthove smrti; bio je proizvod čitavog života koji je radio od svoje 28. godine. Na kraju ga je udovica Marija imenovala i objavila tri mjeseca nakon smrti.

Osobni život i naslijeđe

Kao student obišao je Francusku i zaljubio se u Francuskinju Annette Vallon s kojom je imao kćer Caroline. Iako se nije oženio Annetom, dao je sve od sebe da podrži kćer.

1802. oženio se prijateljicom iz djetinjstva Mary Hutchinson. Par je imao petero djece, od kojih je troje prethodilo ocu. Njegova sestra Dorothy živjela je s njim cijeli život.

Nakon smrti njegove kćeri Dore 1847. godine, devastirani otac potpuno je prestao pisati poeziju.

William Wordsworth umro je nakon kratke bolesti 23. travnja 1850.

Wordsworth-ova glavna ostavština bio je uvođenje novog odnosa prema prirodi, kada je unosio slike prirode u svoje djelo i predstavio svjež pogled na odnos čovjeka i prirodnog svijeta.

Kao pjesnik, Wordsworth je duboko zaronio u svoje osjećaje dok je u autobiografskoj pjesmi ‘Prelude’ pratio rast pjesnikove misli.

Wordsworth je stvorio ne samo najljepšu poeziju svoga vremena, već je i poeziju stavio u središte ljudskog postojanja, proglašavajući je “besmrtnom koliko i čovjekovo srce.”

Trivijalnost

“Preludij” je pjesnik trebao zamisliti kao uvod u dugu filozofsku pjesmu “Zapuštaj” koju nikada nije završio u svom životu.

Godine 1792. upoznao je Johna “Walkinga” Stewarta, engleskog putnika i filozofa koji je imao veliki utjecaj na njegovu poeziju.

On i njegovi prijatelji Coleridge i Robert Southey postali su poznatiji kao “jezera pjesnici”.

Naslijedio je Southeyja, britanskog pjesničkog laureata 1843. i obnašao je tu dužnost do svoje smrti 1850.

Brze činjenice

Rođendan 7. travnja 1770. godine

Nacionalnost Britanci

Poznato: Citati Williama WordsworthPoeta

Umro u dobi: 80

Znak sunca: Ovan

Rođen u: Kraljevina Velika Britanija

Poznati kao Pjesnik

Obitelj: supružnik / bivši-: Mary Hutchinson otac: John Wordsworth majka: Ann Cookson braća i sestre: Dorothy Wordsworth djeca: Catherine Wordsworth, Dora Wordsworth, John Wordsworth, Thomas Wordsworth, William Umro: 23. travnja 1850. mjesto smrti: Cumberland, United Kraljevstvo Više činjenice obrazovanje: Sveučilište u Cambridgeu, Hawkshead gimnazija, St John’s College, Cambridge

CITATI

“Najbolji dio života dobra čovjeka su ona bezimena, nezapamćena djela dobrote i ljubavi.”

“Najsnažniji umovi često su oni od kojih bučni svijet najmanje čuje.”

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?