Demokrati će zadržati većinu u Senatu; Biden zadovoljan

Demokrati će zadržati kontrolu u Senatu. Naime, prema projekcijama, kandidatkinja te stranke Catherine Cortez Masto osvojila je većinu u Nevadi. Sada demokrati imaju 50 mjesta u gornjem domu Kongresa, što im uz glas potpredsjednice Kamale Harris osigurava tijesnu većinu. Glasovi za Zastupnički dom još se prebrojavaju, republikanci imaju prevlast – trenutačno su u vodstvu s 211 mjesta prema 204, koja su osvojili demokrati, piše hrt.hr.

Trenutak trijumfa za Demokratsku stranku i najbolji dar za predsjednika koji 20. studenog slavi 80. rođendan. U nastavku mandata Joe Biden može računati na daljnju potporu Senata njegovoj vanjskoj politici i imenovanjima sudaca i dužnosnika.

– Čestitam senatoru Schumeru. Ponovno imamo većinu i sada se fokusiramo na Georgiu. Osjećamo se dobro u ovoj situaciji i znam da sam nepopravljivi optimist. Nisam iznenađen odazivom na birališta i zapravo sam nevjerojatno zadovoljan time. Mislim da je to odraz kvalitete naših kandidata, rekao je Joe Biden, američki predsjednik.

Utrka za kontrolu Zastupničkog doma nije završena.

– Demokrati će vjerojatno izgubiti Zastupnički dom. A to mijenja sve. Ako ne kontroliraju taj dom, njihovi veliki zakonodavni paketi ne mogu proći bez pregovora s republikancima, rekao je Walter Olson, Cato Institut.

U međuvremenu, gotovo 1600 kilometara daleko od Bijele kuće, Donald Trump priprema se za obraćanje naciji. Nakon međuizbora koji su potopili ambicije republikanaca da u sljedeće dvije godine nadmoćno kontroliraju Kongres, stranku i javnost drži u neizvjesnosti. U pozivnici koju je njegova kampanja poslala odabranim gostima samo kratka poruka: U utorak navečer u klubu Mar-a-Lago 45. američki predsjednik imat će posebno obraćanje.

– Hoće li ili neće u utrku, svi se pitaju. Većina vjeruje da će pokušati tražiti drugi mandat. S druge strane, on sigurno nije nesvjestan „igre traženja krivca”, koja se igra s njegovim imenom kao loptom, rekao je John Gizzi, komentator i dopisnik iz Bijele kuće za „Newsmax”.

U vrhu stranke tinja nezadovoljstvo Trumpovom samovoljom, njegovi odabiri za Kongres podbacili su. 76- godišnji bivši predsjednik prvi put ima i ozbiljnog suparnika u stranci. Prema anketama, raste potpora republikanskih birača za predsjedničku kandidaturu Rona DeSantisa. No Donald Trump voli prkositi političkim predviđanjima.

– Žudi za pozornošću i publicitetom. I zabrinut je za svoju budućnost. U sljedećih nekoliko mjeseci mogao bi se suočiti s kaznenom optužnicom u jednom od nekoliko slučajeva koji se vode protiv njega. I mora održati svoju političku kandidaturu kako bi se izborio sa svojom pravnom ranjivošću, rekao je James B. Foley, bivši američki veleposlanik u RH.

Iza Amerike su najskuplji međuizbori u povijesti. Stranke su u kampanji potrošile gotovo 17 milijardi dolara. U danima koji su pred nama počinje još jedan politički maraton: kampanja za Bijelu kuću 2024.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?