Američki dužnosnik: Ruski projektili pogodili farmu u Poljskoj, poginule dvije osobe

Dvije osobe poginule su u eksploziji u Przewodowu, selu na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, objavili su vatrogasci u utorak. 

– Vatrogasci su na mjestu događaja, nije jasno što se dogodilo, rekao je Lukasz Kucy, dežurni vatrogasni časnik u obližnjoj vatrogasnoj postaji.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki sazvao je hitan sastanak vladinog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu.

Poljski radio ZET izvijestio je ranije da su dva zalutala projektila u utorak pogodila Przewodow i usmrtila dvije osobe, ali nije naveo više detalja.

Agencija AP, pozivajući se na visokog dužnosnika američke obavještajne službe,javlja da su ruski projektili pogodili farmu u Poljskoj. Glasnogovornik poljske vlade Piotr Mueller nije odmah potvrdio informaciju.

Iz američkog Pentagona poručili su da ne mogu potvrditi izvještaje da su dva ruska projektila prešla Poljsku i ubila dvoje ljudi, prenosi Reuters.

– Svjesni smo medijskih izvješća u kojima se navodi da su dva ruska projektila pogodila lokaciju unutar Poljske blizu ukrajinske granice. Mogu vam reći da u ovom trenutku nemamo nikakve informacije koje bi potvrdile ta izvješća i da to dalje istražujemo, rekao je na brifingu za novinare glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder.

Poljski politolog, novinar i analitičar Jarosław Wolski piše kako je situacija ozbiljna.

– Nešto je palo na Przewodów u četvrti Hrubieszów. Dvije osobe su mrtve. Međutim, krater ukazuje na krstareću raketu koja je možda zalutala, napisao je Wolski na Twitteru.

– Pojavila se informacija da je premijer Poljske sazvao je hitan sigurnosni sastanak nakon što su dvije ruske rakete navodno pale u Przewodów, poljski grad 100 km od ukrajinskog Lavova. Zabilježene su dvije mrtve osobe, napisao je Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

Rusija je u utorak projektilima zasula ukrajinske gradove. Kijev ih je opisao kao najteže raketne napade u gotovo devet mjeseci rata.

Latvijski ministar obrane, koji je ujedno zamjenik premijera, obajvio je na Twitteru da se radi o ruskim raketama.

– Moja sućut našoj poljskoj braći po oružju. Kriminalni ruski režim je ispalio rakete koje ne ciljaju samo ukrajinske civile nego su sletjele na NATO teritorij u Poljskoj. Latvija je uz prijatelje u Polsjkoj i osuđuje ovaj zločin, napisao je  Artis Pabriks.

Ministarstvo vanjskih poslova Estonije objavilo je poruku zabrinutosti i solidarnosti na Twitteru.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?