Jeste li stavili zimske gume?

Od danas pa sve do 15. travnja u Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta. Odnosi se to na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Kao i uvijek u ovo vrijeme, velika je navala na vulkanizere jer vozači žele izbjeći kazne, piše hrt.hr. 

Ovih su dana u vulkanizerskim radionicama gužve. Na zamjenu guma čeka se i nekoliko sati. No za većinu to i nije neki problem.

 – Uvijek stojim kod one devize da guma čuva glavu i da to treba na vrijeme mijenjati. Mislim da bi se toga trebali svi vozači pridržavati, istaknuo je Darko Majer.

Vulkanizeri objašnjavaju kako je važno mijenjati gume zbog sigurnosti – jer ljetne i zimske nemaju isti sastav i ne reagiraju jednako na različitim temperaturama.

– Ljetna guma je do 7°C dobra i performanse drže, ali ispod 7°C obavezno treba staviti zimske gume radi samog prianjanja gume na podlogu, poručio je djelatnik vulkanizerske radionice Ivan Gluhaković

Uvjere se i sami vozači koji s neprikladnim gumama ne uspiju zaustaviti vozilo na ledenoj cesti. U policiji poručuju da su prema zakonu dopuštene dvije varijante guma. No u svakom slučaju, vozilo mora biti pripremljeno.

– Na tim vozilima trebaju biti zimski pneumatici na sva četiri kotača ili ljetni pneumatik najmanje dubine profila četiri milimetra, ali s pripremljenim lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače, dodao je Tihomir Drobec, Služba prometne policije PUZ-a.

Zimska oprema tako je od danas obvezna u cijeloj Hrvatskoj. Ako je nemate, u prekršaju ste i platit ćete tisuću kuna, za pravne osobe, pak kazne su mnogo veće. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?