Kakva je dijagnostika i liječenje stanja poznatog pod nazivom SIBO?

Prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu, stanje je poznatije pod nazivom SIBO. Kako je tek prije nekoliko godina identificirano jer se često zamjenjuje za sindrom iritabilnog crijeva, brojne su i nepoznanice. Kako izgleda život sa SIBOM otkrila je Ivona Siničković, a o dijagnostici i liječenju govorio je doktor Božo Radić, specijalist gastroenterologije, piše hrt.hr.

Sindrom bakterijskog prerastanja tankog crijeva u svijetu i Hrvatskoj ima oko 10-15%. Ivona Siničković jedna je od osoba s nedavno potvrđenom dijagnozom SIBO-a.

– Kad razmišljam o sebi i svom životu, rekla bih da oduvijek imam nekih problema sa želucem. Često me bolio i kad sam bila mlađa. To je taj neki dio koji mi je slab. Sve se pojačalo pred kraj mog fakulteta i tada su to svi pripisivali stresu. Otišla sam liječniku, rekao mi je vi ste sad pod stresom, pišete diplomski i javite se kad završite fakultet, vidjet ćete, sve će biti u redu. Onda sam ipak bila malo upornija pa sam ponovno išla liječniku, jer zaista ne možete ignorirati te simptome. Onda su mi rekli, imaš sindrom iritabilnog kolona, malo promijeni prehranu i pazi, nemoj se opet toliko stresirati, sve će biti u redu. Tako da je moj put do ove dijagnoze bio dosta dug, izjavila je Ivona Siničković.

Božo Radić
, specijalist gastroenterologije, kazao je da je nadutost najčešći simptom kojega pacijenti spominju, odnosno osjećaj nadutosti, da nam je kao nekakva lopta u trbuhu ili pak da nam se trbuh zaista napuše. Kao drugi simptom spominje se nelagoda ili bol u trbuhu, a često i proljev.

– Također se mogu javljati simptomi poput učestalog podrigivanja, vjetrova i kruljenja. To je jedan spektar simptoma koji karakterizira SIBO, ali ne samo SIBO i zbog toga je problem same dijagnoze, napominje doktor Radić.

Zašto se pojavljuje SIBO?

Tijekom ljeta Ivoni Siničković simptomi su se pogoršali i potražila je pomoć gastroenterologinje koja joj je nakon testiranja, potvrdila da ipak ima dijagnozu SIB0-a. Ovo stanje nastaje iz više uzroka poput smanjene pokretljivosti crijeva.

I metaboličke bolesti i imunološka stanja stvaraju preduvjet za SIBO-a. Stoga ovo stanje ostane neprepoznato jer se preklapa s drugim stanjima poput celijakije, poremećaja rada gušterače ili u Ivoninom slučaju, sindroma iritabilnog crijeva. Dijagnostika podrazumijeva izdisajni test. To je test gdje čovjek u jedan aparatić izdahne i onda se mjeri koncentracija plinova, prvenstveno vodika i metana. Po krivuljama koje se dobiju unutar jednog vremenskog intervala od 120 do 180 minuta vidi se radi li se o SIBU.

Osnovna terapija liječenja SIBA su antibiotici, ovisno o vrsti rezultata izdisajnog testa.

Preporučuje se i tzv. LOW FODMAP dijeta – prehrana koja sadržava šećere koji manje vriju, manje ostaju u probavnom sustavu i lakše se razgrađuju i probavljaju. Postoje još neki preprati, ili probiotici koji su još uvijek kontroverzni kod primjene jer ponekad mogu dovesti do pogoršanja simptoma, ali glavna linija liječenja su još uvijek antibiotici.

Ivona Siničković ističe da je trenutačno na striktnom režimu, pije različite suplemente koje joj je preporučila nutricionistkinja. Naglašava da ništa ne radi “na svoju ruku”, već je u kontaktu s liječnicima i s nutricioniskinjom, a uz to i vježba pet puta tjedno.

– Puno više planiram, kuham kod kuće, ne naručujem, ne izlazim po restoranima jer moram baš paziti što, koliko i kad jedem. U mom životu koji je ubrzan i zbog specifičnosti mog posla, to je sve nekad teško, ali mislim da se isplati jer se već sad osjećam puno bolje, kazala je.

Iz vlastitog iskustva, Ivona Siničković svima preporučuje da ne odustaju ako vide da im tijelo šalje određene signale da nešto nije u redu, čak i nakon nekoliko posjeta liječniku.

– Ne smatram da je SIBO dijagnoza nešto strašno, ali utječe i na mentalno zdravlje, utječe na emotivne, prijateljske i rodbinske odnose i mislim da je važno o tome razgovarati. Mislim da je važno naći rješenje i preporučila bih svima da otvoreno razgovaraju o tome jer iz vlastitog iskustva mogu reći da sam šutjela o tom stanju, o svojim tegobama, kazala je.

Iako sama prehrana neće izliječiti SIBO, učinit će život kvalitetnijim i boljim, naravno, sve u dogovoru s nutricionistima, a držanje drugih simptoma pod kontrolom povjerite gastroenterolozima.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?