Kokingrad – čarobno mjesto u Baranji

Taman kada ste pomislili „sve sam u životu vidio“ – shvatili ste da niste! Kokingrad je ono što još morate vidjeti kako biste rekli da ste vidjeli baš sve. Kokingrad ili preciznije rečeno grad za kokoške i pijetlove izgrađen je Baranji, a njegov izgled očarat će vas na prvu.

U selu Karanac živi obitelj Balaš koja ima svoje seljačko domaćinstvo Bakine čarolije. Tipičan život na selu odlučili su približiti i drugima, a kako se ljudi iz grada najčešće zanimaju za domaće životinje, ova je obitelj napravila Kokingrad. To je maleni gradić u kojem žive pernate životinje, a moderna arhitektura s daškom prošlosti životinjama je osigurala prilagođenu komunalnu infrastrukturu. Tu su ulice i putevi od cigli, imaju solarnu uličnu rasvjetu, ali i kafić Koko bar u kojem životinje jedu i piju, piše likaclub.eu.

Kokingrad ima i svoj hotel međunarodnog karaktera. Naime, u njemu borave različite vrste koka iz cijelog svijeta pa tako osim hrvatica, tu ima američkih brama koka, golovratih koka, minorki… Kako kokicama ne bi bilo dosadno, u hotel su im stigle i japanske i ruanske patke ali i nilske guske. Svi oni uživaju uz zvonik koji se oglašava svaki puta kada treba jesti ali i kada treba spavati. Dakako, koke ne mare puno za isti jer one imaju svoj ritam.

„Uz jeftinu struju, danas je važna i sigurnost pa smo im izgradili i security kućicu s krovnim prozorom. Tu živi labrador Bobi čiji je zadatak da čuva Kokingrad. Imamo i utvrdu u kojoj živi fazan sa svojom prijateljicom s kojom je u izvanbračnoj zajednici, a tu je i kapelica u koju smo smjestili minorke, to su koke koje još nemaju mužjaka. Ali ni to nije sve! Imamo i golubinji sokak kojeg čini gugu palača na dva kata, u kojem žive dva para golubova paunova, te svratište koje je zapravo mala kućica u koju navraćaju vrapčići i druge male vrste kako bi se prehranili“, govori nam obitelj Balaš koju čine Sreto i Nikola, ali i gospođa Gordana koja pazi da svako pero bude na svojem mjestu.

Kokingrad je ukrašen brojnim detaljima, a toliko je lijep i praktičan da u njega rado svraćaju i druge pernate životinje. Sve je izgrađeno u voćnjaku ove obitelji, a osim što sve lijepo izgleda, praktično je jer obitelji Balaš svaki dan daje koje jaje više. Ova vesela baranjska obitelj turizmom se bavi više od deset godina, a kako su im gosti često pokazivali interes za životinjama, tako se i rodila ideja za Kokingrad. Izgradnja ovog novog grada na mapi Hrvatske trajalo je tri godine, a sve je rađeno ručno i detaljno.

Kokingrad čini dvadesetak kokoši s pijetlovima, tu je devet pataka, dvije guske, šest golubova i dva fazana, no kada za ovo čuju koke diljem svijeta – nema sumnje da će već uskoro biti i novih vrsta.

„Nakon Kokingrada pripremamo kušaonicu koja će gostima nuditi tradicionalnu baranjsku hranu po izboru. Imat ćemo suhomesnate proizvode, domaće sokove, likere… Imamo pet smještajnih jedinica i svaka ima svoju priču, a sve u skladu s tradicijom življenja u Baranji. Čak smo napravili i Baranjski baka bilding – riječ je o seljačkom mini golfu koji se igra s kuhačama za pekmez, palicama, praćkama…“, otkriva nam obitelj Balaš koja je u Baranji poznata i po obilnom i svježe pripremljenom doručku za kojeg pouzdano znamo da su ga kušali i neki vegetarijanci.

Turistička ponuda Baranje iznimno je bogata. Ne samo u hrani i piću već i raznim drugim sadržajima. Gotovo svaki vikend u Baranji se održava nekakav koncert. Veliki je broj restorana, a tu je i sjajna tamburaška i ciganska glazba. Velik je broj podruma i kušaona vina, Kopački rit, popularni Tikveš i Zlatna greda, a svakim danom turistička ponuda Baranje sve je bogatija.

Seljačko domaćinstvo Bakine čarolije osim Kokingrada koji je namijenjen njihovim gostima, nude i smještaj za svega 280 kuna s doručkom, a djeci do godinu dana sve je besplatno. Onima do sedme godine spreman je popust od 50 posto. Bit će tu uskoro i sauna te jacuzzi, a ukoliko želite zaviriti u ovaj pravi mali baranjski raj, svakako posjetite njihovu web stranicu ili ih zapratite na društvenoj mreži facebook.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?