Znate li kada se koristiti debitnom, a kada kreditnom karticom?

Plaćanje karticama zasigurno je brže i jednostavnije nego plaćanje gotovinom, no znate li kada se treba koristiti debitnom karticom, a kada kreditnom karticom?

Iako debitne kartice nude zaštitu od prijevare i krađe, treba ih oprezno koristiti jer su izravno povezane s vašim bankovnim računom. Dobro čuvajte svoj PIN i pazite na svoje okruženje dok ste na bankomatu. Često provjeravajte svoje izvode i, ako ih primijetite, odmah prijavite sumnjive aktivnosti svojoj banci.

“Zaštita od prijevare s debitnom karticom uvelike ovisi o tome koliko brzo prijavite prijevaru, a lopov bi mogao isprazniti vaš bankovni račun prije nego što uopće shvatite da su vam podaci ili kartica ukradeni”, kaže Brooklyn Lowery, direktorica uredništva stranice koja se bavi usporedbom kreditnih kartica CardRatings, prenosi N1.

Iako se debitne kartice često koriste, u nekim situacijama bolje je koristiti kreditne kartice. U nastavku pročitajte kada biste se trebali koristiti kojom karticom.

Debitna kartica

Debitnom se karticom koristite kada želite kontrolirati svoju potrošnju. Možete je upotrebljavati za svakodnevnu kupnju, posebno ako ne želite prekomjerno potrošiti.

“Preporučam korištenje debitnih kartica za svakodnevne troškove osim u visokorizičnim situacijama”, kaže Vanessa Perry, kreditna stručnjakinja i vlasnica tvrtke Impeccable Credit Services.

Na debitnoj kartici lakše je pratiti ulazne i izlazne troškove, a ako niste oprezni, kreditna kartica vas može navesti na impulzivnu kupnju. Tako možete brzo upasti u dugove.

Financijska savjetnica Jamilah N. McCluney jednostavno je objasnila kako se koristiti debitnom karticom. “Tretirajte debitnu karticu kao gotovinu.”

Još je jedan slučaj u kojemu je bolje koristiti se debitnom nego kreditnom karticom: upotrebljavajte debitnu karticu za podizanje gotovine.

Kreditna kartica

U tri je slučaja korisnije rabiti kreditnu karticu. Kreditnu karticu sigurnije je upotrebljavati za online kupovinu i to ponajviše zato da vaši privatni podaci ne budu svugdje po internetu.

Rabite kreditnu karticu za sva ponavljajuća plaćanja. Primjerice, za godišnje ili mjesečne pretplate na usluge kao što su Netflix, Amazon Prime ili Spotify koristite se  kreditnom karticom.

Obavezno provjerite izvode svoje kreditne kartice da biste znali koje vam se pretplatničke usluge naplaćuju. Tako ćete spriječiti uzaludno trošenje novca na usluge kojima se više možda ne koristite.

Koristite se kreditnom karticom u hitnim slučajevima, osobito u situacijama kada imate neki nepredviđeni trošak i treba vam određeno vrijeme da biste ga otplatili, savjetuje RealSimple.

Također dodaju da se kreditnom karticom možete koristiti i za svakodnevne kupovine, ali pazite da se karticom koristite odgovorno i da ne prelazite zadana ograničenja, piše N1, prenosi narod.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?