Oprezno pri korištenju spreja za nos, ovo su znakovi da ste pretjerali

Sprej za nos je prilično lako nabaviti jer je u pitanju lijek koji se može uzeti bez recepta. No, s korištenjem spreja za na nos treba biti oprezan i umjeren, jer prekomjerna upotreba može izazvati ovisnost.

U jednom trenutku prekomjerna upotreba spreja više neće pomoći, a simptomi, poput začepljenog nosa, mogu postati jači. Liječnica za uho, grlo i nos Marilene Wang navodi da se to stanje u medicini naziva medikamentozni rinitis. Jedini uzrok tog stanja je prekomjerno korištenje lijekova za smanjivanje kongestije, odnosno kapi i sprejeva za nos.

Ovi sprejevi sadrže kemikalije koje sužavaju začepljene krvne žile i tako otvaraju začepljene prolaze. Budući da se nanose izravno u nos, pružaju vam brzo olakšanje, prenosi N1.

Međutim, nakon nekoliko dana, krvne žile više ne reagiraju na lijekove. Nakon što prsnete sprej u nos, problem se samo pogorša, a taj ciklus može trajati mjesecima, pa čak i godinama.

Upravo zbog toga na sprejevima psotoji i jasno istaknuo upozorenje – “ne koristite dulje od 3 do 5 dana”. Što dulje koristite sprej, to je vjerojatnije da će vam se javiti navedeno stanje i da sprej više neće ublažavati vaše simptome.

Kada se trebate javiti liječniku?

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da ste pretjerali s upotrebom spreja za nos, a WebMD je naveo slučajeve u kojima se trebate javiti svom liječniku.

Sve je u nosu – Alergije obično imaju više od jednog simptoma, poput svrbeža, suznih očiju. Ali prekomjerna uporaba spreja za nos ima samo jedan – začepljenost nosa koja ne prolazi.

Ne možete točno odrediti okidač – Problemi i simptomi koji se javljaju ne mijenjaju se s promjenom godišnjeg doba niti su povezani s drugim okidačima. Ako vam je nos stalno začepljen, vjerojatno nije obična prehlada ili alergija u pitanju.

Sprej ne pomaže – Ako se začepljenost samo pogoršava, iako ste u većoj mjeri počeli koristiti sprej za nos, znak je da ste možda pretjerali s upotrebom.

Imate simptome povlačenja – Ako ste prekomjerno kroistili sprej za nos i potom ga prestanete upotrebljavati, javit će se glavobolje, problemi sa spavanjem, nemir i tjeskoba.

Da biste izbjegli ovisnost o spreju za nos, pokušajte koristiti neka druga sredstva koja mogu pomoći kod začepljenog nosa. Postoje različiti, od kojih se neki uzimaju na usta, ali se u svakom slučaju najprije posavjetujte i s liječnikom.

Također, možete koristiti i fiziološku otopinu za nos. Osim tgoa, pratite pažljivo uputstva na lijekovima koje koristite, a WebMD savjetuje da ne koristite sprej za nos više od jednom svakih 12 sati ili dulje od 3 dana.

Ipak, samo je jedno trajno rješenje, a ono podrazumijeva da prestanete koristiti sprej. Vaš liječnik vam može pomoći pronaći najbolji način za ublažavanje tegoba.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?