Čapljina: Predstavljanje monografije “Sjahali kićeni svatovi” Stanislava Vukorepa

Hrvatska kulturna zajednica Troplet u okviru Tropletovih dana kulture – vjera, baština, identitet, uz potporu grada Čapljina, organizira predstavljanje monografije “Sjahali kićeni svatovi” autora Stanislava Vukorepa. 

Ova knjiga je kapitalno djelo o starinskim svadbenim običajima u jugoistočnoj Hercegovini. Autor je uložio golem višegodišnji trud na terenu istražujući i izvorno snimajući negdašnje ženidbene običaje i tradicijske primjere lirskih svadbenih pjesama te satkao priču iz kazivanja brojnih kazivača i kazivačica.

Monografija govori o baštini koja nestaje i koje zapravo više nema. Započinje opisom prvih susreta djevojaka i momaka – ćosanja, a nastavlja se tumačenjem tadašnjih običaja hvaljenja i kuđenja te modnih trendova i prošnje. Govori i o starome svatu, svadbi i svadbenim običajima od okupljanja pa sve do svadbenoga sijela, o običajima nakon svadbe i odlasku mlade u pohode roditeljskome domu.

Navedena knjiga je izdana prije više od dvije godine, ali zbog pandemija COVID-19 još uvijek nije predstavljena široj javnosti gdje bi unutar etnografske baštine i opće zavičajne kulture trebala zauzeti privilegirano mjesto.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 17. studenoga u 19 sati u kinu Mogorjelo, u Čapljini.

Knjigu će predstaviti:

  • Davor Markota, profesor
  • Vesna Slobođan, spisateljica i
  • Stanislav Vukorep, autor.

Predstavljanje će glazbeno pratiti skupina pjevača iz HKUD Stolac koji će izvesti nekoliko tradicionalnih svatovskih pjesama.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?