Diljem Hrvatske upaljene svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje

Diljem Hrvatske večeras se pale svijeće na ulicama koje nose ime Grada heroja – u spomen na žrtvu Vukovara, njegovih stanovnika i branitelja. Svijeće uoči Dana sjećanja – svijetle i ispred vukovarske bolnice gdje se kao i svake godine – okupio velik broj ljudi.

Specijalnu emisiju HTV-a gledajte sutra na Prvom i Četvrtom programu od 9.30. HRT prati Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Hrvatska javljanjem reportera, a uz to će biti prikazane i reportaže. Sugovornici u koloni sjećanja su branitelji, liječnici i medicinske sestre, članovi obitelji nestalih i stanovnici Vukovara i Škabrnje.

Više pogledajte u prilogu Renate Waldman:


Split: U povodu dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje zapaljene svijeće

19:55

Vodstva grada Splita i Splitsko- dalmatinske županije te brojni građani u četvrtak navečer na početku Vukovarske ulice zapalili su svijeće u sklopu tradicionalne akcije “I u mom gradu Vukovar svijetli,” kojom se odaje počast žrtvama što su ih u Domovinskom ratu podnijeli Vukovar i Škabrnja.

– vijeće su zapljene kod spomenika Lumina, podignutom prije šest godina, a koji također nosi naziv “I u mom gradu Vukovar svijetli”.Zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja, spomenik je večeras nazvao “malim splitskim memorijalnim centrom za Vukovar i Škabrnju.

– Nikad ne smijemo zaboraviti žrtve Vukovara i Škabrnje, istaknuo je Čogelja, izaslanik župana Blaženka Bobana.

Zamjenik splitskog gradonačelnika i izaslanik gradonačelnika Ivice PuljkaBojan Ivošević je istaknuo kako iz tragedije Vukovara i Škabrnje treba učiti da se nešto slično više nikad ne bi ponovilo.

– U sjećanjima na žrtve treba tražiti inspiraciju za ono što radite, da to bude na dobrobit zajednice i ove države, rekao je Ivošević.

Osječki učenici zapalili 4000 lampiona u Vukovarskoj ulici u sjećanje na žrtve

19:36

Duž jedne od najduljih osječkih ulica, Vukovare ulice, učenici 34 osječke osnovne i srednje škole upalili su 4 tisuće lampiona, a kod spomenika Crvenom fići priključila su im se izaslanstva Grada Osijeka i županije koji su također upalili lampione u sjećanje na žrtvu Vukovara.

– Naša Vukovarska Ulica u Osijeku neka tisućama lampiona obasja put prema slobodnom i herojskom Vukovaru, poručio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje izaslanstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, izaslanstva Hrvatske vojske i policije te udruga proizašlih iz Domovinskog rata također su kod Spomenika hrvatskim braniteljima na osječkom Trgu slobode, odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu.

– Ponos i tuga osjećaji su koji nas preplavljuju uoči 18. studenoga, i žrtva Vukovara nikada se ne smije zaboraviti jer se u Vukovaru branila Hrvatska i Osijek”, izjavio je gradonačelnik Radić. Prisjećamo se svih vukovarskih heroja, branitelja i civila koji su položili svoje živote da danas imamo slobodnu Hrvatsku, dodao je.

I zamjenik župana Mato Lukić rekao je da se na ovaj način prisjećamo svih hrvatskih branitelja i civila koji su dali svoje živote za Hrvatsku.

– Ujedno obilježavamo i našu borbu za sjećanjem na žrtvu Vukovara kako bi mlađim generacijama prenijeli istinu o Domovinskom ratu i istinu o slobodi Hrvatske, poručio je Lukić.

Načelnik Škabrnje za Dnevnik HRT-a

19:32

Ovo su dani kada se trebamo prisjećati svih žrtava Domovinskog rata, posebno žrtava Vukovara i Škabrnje i to treba biti u prvom planu, a sve drugo je manje bitno i na današnji dan ne želim komentirati dolazak potpredsjednice Vlade Anje Šimprage u Škabrnju, rekao je Ivan Škara, načelnik općine Škabrnja.

Prije godinu dana najavio je da će od Vlade zahtijevati da pomogne u sufinanciranju za kupnju građevinskog zemljišta za mlade obitelji, govoreći o tom projektu rekao je večeras da su prikupili svu dokumentaciju i čekaju potpis nadležnog ministarstva.

– Škabrnja je puna mladih obitelji, jedna od potreba je nadogradnja vrtića, koja je prihvaćena i iduće godine nadogradit ćemo vrtić, kazao je.

Građani pale svijeće diljem Hrvatske

19:28

Tužne prošlosti prisjećamo se i paljenjem svijeća diljem Lijepe Naše. I ove godine u Zagrebu posebno svijetli Ulica grada Vukovara…

Razgovor s vukovarskim braniteljem

19:06

Uoči Dana sjećanja ispred vukovarske bolnice svake godine pale se svijeće i moli za žrtve.

Vukovarsko-srijemska županija još uvijek traži 515 osoba nestalih nakon pada Vukovara, od toga iz Grada Vukovara 383 osobe.

– Bio sam ranjen 16. studenoga, operiran sam u bolnici Vukovar. Pogođen sam snajperom, dobio sam tri metka u trbuh, dobio sam i sepsu. Zadnje nosilo u sanitetskom vozilu bilo je moje, rekao je za Dnevnik Božo Đapić, vukovarski branitelj.

– Bila su četiri nosila, bilo nas je minimalo 15 u tom vozilu. Vozilu su nas prema sajmištu. Mislim da smo bili u Tovarniku, vratili su nas u Ilok, onda smo u neko doba večeri završili u vojnoj ambulanti u Sremskoj Mitrovici, dodao je Đapić.

Na dan pada vukovarske bolnice, Đapić je bio u atomskom skloništu.

–  Bio sam na samom ulazu. Nestajalo je tokom perioda struje. Normalno da je bilo straha. Ulazili su četnici, izdvajali ljude, rekao je.

Đapić je razmijenjen 25. travnja, tek u trećem pokušaju stigao je do Zagreba.

Cijeli ragovor pogledajte u nastavku:

Plenković u Škabrnji: Moramo kao društvo kretati prema pomirbi

18:31

U prigodi Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković posjetili su Škabrnju.

– Došli smo izraziti poštovanje i pijetet prema žrtvama strašnog zločina koji se ovdje dogodio 1991. Ne samo za 69 ubijenih tog dana, nego skoro stotinu Škabrnjana koji su nastradali u mjesecima Domovinskog rata. Ovo su trenuci kada se sjećamo važnih i bolnih trenutaka u povijesti hrvatskog naroda, prijelomnih trenutaka Domovinskog rata koji je temelj hrvatske države, naše slobode i neovisnosti. Bez žrtve hrvatskih branitelja ne bi bilo ni države, ni slobode, ni demokracije u kojoj danas živimo. I ovdje u Škabrnji i sutra u Koloni sjećanja u Vukovaru iskazat ćemo kao i svih godina do sada na dostojanstven način poštovanje onima koji su dali najviše za Hrvatsku, rekao je premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Milanović odao počast žrtvi Vukovara

17:37

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odao je počast žrtvi Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i spomen-obilježju masovne grobnice na Ovčari.

Uz predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca bili su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Siniša Jurković, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i časnik za operativnu potporu u Vojnom uredu Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika brigadir Ivica Kranjčević te gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić.

Na grobove na Memorijalnom groblju položene ruže i upaljene svijeće

16:46

Na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru u četvrtak su, uoči 31. godišnjice sloma obrane toga grada, položene ruže i upaljene svijeće.

Ruže su položili i svijeće zapalili članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovarske majke i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

– Kako godine prolaze, nas roditelja i supružnika koji nekoga traže sve je manje. Nada, međutim, umire posljednja tako da vjerujemo kako će netko od nas ipak pronaći svoje najmilije prije nego i mi umremo. A da je bol s godinama manja, nije, kazala je predsjednica Udruge “Vukovarske majke” Manda Patko.

Dani oko 18. studenoga su iznimno teški za sve one koji su proživjeli pakao Vukovara 1991., posebice za one koji još uvijek tragaju za nekim svojim, rekla je.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac podsjetio je kako je u agresiji na Vukovar 1991. poginulo 2717 hrvatskih branitelja i civila.

– Kada taj broj pročitate na papiru posve je drugačiji osjećaj od onoga kada dođete ovdje, na grobove i tek tada shvatite sav užas koji su Vukovar i Vukovarci prolazili te 1991. godine, kaže Sušac.

Izrazio je nadu kako će barem još netko od preživjelih pronaći svoje najmilije kako bi njihove posmrtne ostatke dostojno pokapali i zapalili svijeću na grobu.

Na popisu zatočenih i nestalih još su imena 383 osobe nestale i nasilno odvedene iz Vukovara i prigradskih naselja te imena onih koji su se pokušali probiti iz neprijateljskog obruča, kad im se gubi trag na području Petrovaca, Marinaca i drugih naselja na vukovarskom području.

Kolonom sjećanja u Vukovaru u petak će se obilježiti 31. godišnjica sloma obrane toga grada i njegove žrtve u Domovinskom ratu.

Otkriven spomenik Kati Šoljić

16:39

U vukovarskoj gradskoj četvrti Mitnica u četvrtak je u nazočnosti predsjednika Republike Zorana Milanovića otkriven spomenik Kati Šoljić (1922.- 2008.) i sinovima Niki, Ivi, Miji i Mati poginulima u obrani Vukovara 1991. godine.

Spomenik Kati Šoljić i njezinim sinovima, rad je akademskog kipara Vene Jerkovića, a podignut je zahvaljujući Udruzi 4. gardijske brigade, udruzi Oluja iz Podstrane, Gradu Vukovaru i općini Podstrana te umirovljenom pukovniku Mirku Čondiću koji je inicijator ideje o podizanju.

– Budimo složni, čuvajmo našu Hrvatsku, poručila je Marija Šoljić Barišić, kći Kate Šoljić.

– Neka ovo spomen obilježje bude poziv našim mladima kada je teško, neka zastanu pored ovog spomen obilježja, neka se sjete žrtve koju je Kata Šoljić i njena obitelj podnijela za slobodu koju danas imamo, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Ta zemlja osim što nam je draga, mora biti dobra, zdrava, uspješna, mora biti i instrument za postizanje naših ciljeva, a oni su uvijek bili skromni, plemeniti, jednostavni, osnovne ljudske potrebe. Za to se Hrvatska borila, za to ste se izborili, za to su pali sinovi Kate Šoljić, za to je njezino srce izbodeno u tisuće komada, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Reublike.

Branitelji i Hrvati iz Bosanske Posavine i svih dijelova BiH krenuli prema Vukovaru

15:54

Blizu 80 bivših hrvatskih branitelja iz Bosanske Posavine krenulo je u četvrtak pješice na hodočašće prema Vukovaru, a prije pet dana na taj put krenuli su branitelji iz središnje Bosne, dok se večeras i sutra očekuje dolazak većeg broja Hrvata iz BiH kako bi se priključili Koloni sjećanja u gradu heroju.

Nakon što su položili vijence i zapalili svijeće ispred Spomen obilježja u Orašju pripadnici tamošnje Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata, te njihove kolege iz općine Domaljevac-Šamca krenuli su prema Vukovaru. Njima su se priključili ratni vojni invalidi i djeca poginulih branitelja.

Predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić izrazio je zahvalnost udrugama iz Domovinskoga rata što 15 godina zaredom odaju počast i zahvalu braniteljima Vukovara. Na putu prema gradu heroju poklonit će se i drugim hrvatskim žrtvama.

Krajem prošloga tjedna skupina bivših hrvatskih branitelja iz Lašvanske doline u središnjoj Bosni te članova Udruge Blaženi Alojzije Stepinac krenula je iz Viteza na 260 kilometara dug put prema Vukovaru kako bi odali počast njegovim žrtvama.

Simbolično su na hodočašće krenuli s groblja Prahulja u Travniku, koje je nastalo u ratu i u kojemu je pokopano više od dvije stotine poginulih hrvatskih branitelja. Središnju Bosnu se zbog velikog broja stradalih Hrvata naziva ‘bosanskohercegovačkim Vukovarom’.

Veliki broj bivših branitelja i Hrvata iz BiH će se tijekom noći i jutra uputiti prema Vukovaru kako bi obilježili 31. obljetnicu žrtve njegovih ljudi. 

Domovinski pokret o Zakonu o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta

14:04

Na odavanje počasti predstavnika srpskih organizacija u Vukovaru reagirao je Domovinski pokret. Tomislav Josić pročitao je pismo gradonačelnika Ivana Penave upućeno predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

– Apeliram na vas da zauzmete čvrst i odlučan stav po ovom pitanju i u duhu Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, spriječite bilo kakve političke ili druge aktivnosti koje vrijeđaju Vukovar kao mjesto posebnog domovinskog pijeteta i relativiziraju povijesne činjenice posebno u danima koji su pred nama, kazao je Josić.

– Ovakve performanse koji se događaju iz godine u godinu poručujemo da više nećemo dopustiti. Ovo je zadnja godina. Na kulturan, na lijep način, gradonačelnik Penava je poslao poruku premijeru. Postoji Zakon koji je donijela njegova Vlada, o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta i više ovo trpiti nećemo, rekao je Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta.   

Predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj odali su počast svim nestalim i ubijenim Vukovarcima

12:43

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i saborski zastupnik Milorad Pupovac u Vukovaru je dan prije obljetnice pada grada odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama, poručivši kako griješe oni koji misle da je loše odati poštovanje svim žrtvama u Vukovaru.

– Jedan vijenac smo bacili u Dunav za žrtve srpskog podrijetla, drugi za žrtve hrvatske nacionalnosti. Drugi vijenac smo položili na Ovčari za sve koji su tamo mučki ubijeni dok smo ovdje u crkvi Sv. Nikolaja, mjesec dana nakon što ju je posvetio patrijarh Porfirije, u kojima je izrazio žaljenje za stanovnike ovog grada i Hrvata i Srba, upalili svijeće, rekao je Milorad Pupovac.

Po njegovim riječima, griješe oni koji smatraju da je loše odavanje poštovanja “bilo prema žrtvama koje su završile na Ovčari bilo prema svim žrtvama u gradu Vukovaru, neovisno s koje strane dolazili.”

– Griješe oni koji misle da kada odlazimo na Dunav da time imamo neku drugu namjeru ili pomisao osim na sjećanje na žrtve i njihovo priznavanje. Griješe oni koji misle da odlazak na Ovčaru također predstavlja nešto što u ovim okolnostima nije čin koji treba činiti. Untoč jednim i drugim mi to činimo godinama i činit ćemo, rekao je Pupovac.

Na pitanje novinara, hoće li sutra biti u vukovarskoj koloni sjećanja, rekao je da je u koloni sjećanja u Vukovaru već bio, i da će doći ponovno. Bit ćemo u koloni kad se odlučimo da ćemo ponovno biti u koloni. Naša nazočnost ovdje danas je kao da smo u koloni, odgovorio je.

Govoreći o pitanju nestalih osoba, Pupovac je rekao kako bi se pitanje nestalih osoba trebalo rješavati mimo političkih odnosa Hrvatske i Srbije.

U Vukovaru je danas niz događaja kojima se obilježava tužna godišnjica

12:05

Sedamnaesti studeni bio je posljednji dan prije sloma herojske obrane grada koji je bio pod opsadom 87 dana. Pred Vukovarcima je najtužnije razdoblje u godini kada se prisjećaju dana prije 31 godinu u kojima su svjedočili ubojstvima, odvođenjima u logore i kada se dogodio najveći masakr u novijoj hrvatskoj povijesti, onaj na Ovčari, kazala je novinarka Marija Matoš javljajući se iz Vukovara.

Sutra će gradom proći deseci tisuća ljudi u koloni sjećanja od Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” do Memorijalnoga groblja na kojemu su jutros predstavnici Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke” i Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja položili ruže i zapalili svijeće na grobovima hrvatskih branitelja.

Niz je događaja danas u Vukovaru – od sata povijesti za osnovnoškolce, novinarsko-književničkog susreta u spomen na Sinišu Glavaševića do znanstveno-stručnog simpozija o ratnoj bolnici, kazala je novinarka Matoš. 

Više pogledajte u prilogu:

Jandroković: Herojstvo Vukovara i Škabrnje slavimo s tugom ali i ponosom

10:53

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković otvorio je u četvrtak sjednicu minutom šutnje za sve poginule i nestale te je istaknuo da herojstvo Vukovara i Škabrnje slavimo s tugom ali i ponosom.

– S tugom ali i ponosom slavimo herojstvo Vukovara i Škabrnje te njihovih stanovnika te podsjećamo mlađi naraštaj na zločin koji se ondje dogodio i više se nikada ne smije ponoviti, rekao je Jandroković pozvavši sve zastupnike da u petak dođu u Vukovar i Škabrnju i iskažu počast žrtvama.

To je dan na koji se s posebnim pijetetom prisjećamo svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava, onih koji su najzaslužniji za nađu slobodu i samostalnost, naglasio je predsjednik Sabora.

U Europskom parlamentu obilježen Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje

09:51

Misom u Europskom parlamentu u Bruxellesu obilježen je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Prisjećajući se 31. obljetnice stradanja i simbola hrvatske žrtve u Domovinskom ratu, zastupnici u Europskom parlamentu sudjelovali su na misi koju je predvodio fra Tomo Anđić.

Misi su nazočili Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Valter Flego, Ladislav Ilčić, veleposlanik i stalni predstavnik Hrvatske pri NATO-u Mario Nobilo te ostali zastupnici, brojni kolege iz Europske komisije i Europskog parlamenta, asistenti i stažisti. Molitvom i sjećanjem iskazali su zahvalnost svima koji su dali živote za slobodu Domovine.

Lampaši uz ulicu grada Vukovara u Zagrebu u 18 sati

09:25

Klub veterana 148. br. HV organizira obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje “I reći ću vam samo još jednu stvar ZAPAMTITE VUKOVAR”. U 18 sati biti će zapaljeni lampaši uz ulicu grada Vukovara te će krenuti kolona motorista od Trešnjevačke tržnice ulicom grada Vukovara. Za 18.30 sati predviđen je središnji dio programa kod Spomenika dr. Franji Tuđmanu. 

Plenković u Škabrnji danas odaje počast poginulima u Domovinskom ratu

09:18

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetit će Škabrnju i počast žrtvama odati polaganjem vijenaca ispred Središnjeg križa kod Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu te ispred Spomen obilježja masovne grobnice. 

Milanović će danas odati počast žrtvi Vukovara

09:17

Na otkrivanju spomenika prisustvovat će predsjednik Republike Zoran Milanović, a zatim će odati počast žrtvi Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari. 

Dr. Aleksijević, kirurg u vukovarskoj bolnici, prisjetio se 17. studenog 1991.

09:03

Nacionalna memorijalna bolnica “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru simbol je obrane, ali i stradanja grada heroja. Mjesto je to gdje su medicinski djelatnici radili i spašavali živote ranjenika u gotovo nemogućim uvjetima. Dr. Zoran Aleksijević bio je kirurg u vukovarskoj ratnoj bolnici. Prisjetio se 17. studenog 1991., dana prije pada Vukovara.

– Bolnica je bila prepuna ranjenika, već dosta dugo vremena nismo mogli nikoga evakuirati. U to vrijeme ostali smo bez krvi i antibiotika, a ranjenici su i dalje pristizali, morali smo činiti sve da im spasimo živote, da im spasimo ruke i noge. Ono što nas je držalo jest da smo 17. studenog 1991. bili uvjereni da grad nikako ne može pasti.

Predstavnici srpskih organizacija odat će počast nestalim i ubijenim Vukovarcima

09:00

Predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj odat će počast svim nestalim i ubijenim Vukovarcima iz 1991., kao i ubijenima na Ovčari i drugim stratištima. Delegacija, koju će predvoditi predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac, položit će vijence u Dunav kod Veslačkog kluba Vukovar, nakon toga na Ovčari, a svijeće za sve žrtve rata zapalit će u 12 sati u vukovarskoj pravoslavnoj crkvi sv. Nikolaja.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?