Velimir Velo Raspudić – Škabrnja

Škabrnja

Ne tjerajte me da molim,

jer ja nikad molit neću!

Pustite me da je volim

za Hrvatsku i umrijet ću!

Jer ona je moja mati,

oduvijek to sam znala.

I život ću za nju dati,

zato sam vam na put stala!

Moje ruže polomište,

pogazište moje cvijeće,

al’ mi duha ne slomište,

u tuđoj suzi nema sreće!

To će vama biti jasno,

kad Oluja jednom krene,

tada će vam biti kasno,

sjetit ćete tad se mene!

Sjetit ćete se ovih riječi,

svake ruže,svakog cvijeta!

Samo se pred Bogom kleči,

od postanka ovog svijeta!

I zato vas molit neću,

svoj ću život spremno dati,

u bolu ću naći sreću,

jer živjeti će moja mati!

Moja Hrvatska….

Velo Raspudić: Pjesma koja je našla svoje mjesto u Zborniku 4. Gardijske brigade. Nije ušla među najbolje, mada to nije ni bitno. Bitno je sačuvati spomen na veliku žrtvu ovog malog mjesta!

VELIMIR VELO RASPUDIĆ O SEBI ZA KAMENJAR.COM

Rođen sam u Dobrom Selu, u općini Čitluk. Nogometom se počeo baviti poprilično kasno, sa 13 godina u NK Brotnju. Pošto su tada postojali samo juniori i seniori, a ja sam od juniora bio mlađi 2-3 godine te sam na želju pokojnog Ante Erića ostao sam i trenirao sa juniorima.

Početkom rata trenirao sam s prvom generacijom Zrinjskog u Širokom Brijegu, ali se vraćam u NK Brotnjo i prvu sezonu u prvenstvu Herceg Bosne igram za NK Brotnjo. Nakon toga se 94. godine prijavljujem u postrojbu specijalne policije kao maloljetni dragovoljac i prolazim ratište od Kupresa do Mrkonjić Grada.

U to vrijeme nisam igrao nogomet, ali iz redova specijalne policije nastaje ekipa Redarstvenik za koju igram i s kojom ulazim u prvu ligu HB. Nakon toga odlazim na probu u Osijek, ali u 15 min u sudaru sa protivničkim golmanom doživljavam tešku ozljedu, prelom vilice na dva mjesta i težak potres mozga.

Nakon oporavka koji je trajao nekih pola godine odlazim u Slaven Belupo s kojim ulazim u Prvu ligu Hrvatske. Nakon Belupa vraćam se ponovo u Redarstvenik i nakon samo tri utakmice u prvoj ligi HB odlazim u Belgiju gdje sam ostao do dan danas.

Možda mi je najveća mana što sam više igrao srcem a manje glavom tako da u Belgiji već u prvoj sezoni dolazi do teške ozljede, loma nožnog zgloba koji je tek sastavljen nakon treće operacije. Odigrao sam pet sezona u Belgijskoj trećoj ligi, a karijeru završavam nakon pucanja križnih ligamenata i maniskusa na istom koljenu. Slobodno mogu reći kako su mi karijeru obilježile ozljede više nego neki dobri rezultati. Ipak nekako zakrpljen odigrao sam završni turnir Mjesnih zajednica 2009 u Grudama gdje sam bio najbolji strelac turnira.

Velimir Velo Raspudić, bivši nogometaš i dragovoljac Domovinskog rata, već više vremena pozornost privlači svojim pjesmama.

Njegova prva zbirka pjesama “Vjera, ljubav I domovina” objavljena je 2018.godine.

Ta zbirka poezije je objedinila sedamdeset Raspudićevih pjesama, čije su teme najčešće: vjera, ljubav prema domu i domovini, ljubav prema Bogu i bližnjima, Hercegovini, velikani hrvatske povijesti i Domovinski rat.

Pored toga što je imao napisane pjesme, Velimir dugo nije imao naslov za svoju zbirku pjesama, ali se na kraju odlučio na riječi iz pjesme Miroslava Škore.

Pjesnik Mate Grbavac o Raspudićevoj prvoj knjizi pjesama:

– Ono što se može reći za Velimira Raspudića je to da se pojavio pjesnik koji ima i talenta i duha. Sav je u pjesmi. U njoj je bilo njegova srca, njegov grleni domoljubni glas, u njoj je slika njegovog Brotnja, njegove Hercegovine, njegova i naša Hrvatska, ljubav prema svome rodu, zemlji, teškoj, ali ponosnoj prošlosti. Kada govorimo o tematici njegovih pjesama ona se nazire iz samog naslova: vjera, ljubav i domovina! Kako kaže i sam pjesnik, inspirirana je pjesmom Miroslava Škore, ali ispjevana njegovim glasom, njegovim srcem i dušom koja se krili nad domovinom koja nema granica, zapreka i kolebanja.

Prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk o Raspudićevoj knjizi:

– Pjesnik Raspudić u nekim svojim pjesmama duboko promišlja o vlastitom identitetu. Ta pjesma je uvijek duboka, ima nekoliko idejnih razina, a koliko god da progovara o pjesnikovim osobnim doživljajima, o njegovim razmišljanjima o vlastitom bitku, ideja se može prenijeti i na čitatelja, čak i na cijelo društvo… Pjesnik u svojim pjesmama govori o istinama života i to najčešće s mnogo žara i poletnosti, pogotovo kada se radi o domovini. Na izražajan i osjećajan način opjevana je ljepota i osobitosti rodnog kraja, Brotnja. Zastupam tezu da je svaka knjiga kuća od jezika, ova Velimirova – Velina kuća je lijepa iznutra i izvana i iznad svega promicateljica baštine i vrijednosti

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?