Odšteta za štetu od suše sramotno niska, poljoprivrednici najavljuju tužbe

Mnogi su ratari, uoči sjetve, uz pomoć države osigurali usjeve od posljedica elementarnih nepogoda. No kad su im stigli izračuni osiguravateljskih kuća za naknadu štete od suše, ostali su neugodno iznenađeni. Odšteta je, kažu, sramotno niska pa, ne postigne li se nagodba, najavljuju tužbe, piše hrt.hr.

Tmurno je nebo nad slavonskom ravnicom baš kao i raspoloženje na farmi obitelji Vujanović.

– Suša je bila velika, procjena osiguranja je grozna samo 11 posto što je nemoguće. Bila je puno veća šteta nego što su oni procijenili, za HRT Dnevnik rekla je Božica Vujanović, Satnica Đakovačka.

Ivi iz Radovanja priznali su samo pet posto.

– Naša županija je proglasila elementarnu nepogodu. Povjerenstvo za procjenu štete je donijelo odluku da je na kukuruzu bilo 50 posto, a na soji 60 posto štete, kazala je Iva Ivezić, Radovanje. 

Poljoprivrednici su izrazito nezadovoljni takvom procjenom.

– To ne znači ništa, to je samo šest metara kukuruza po hektaru. To je sramotno, ništa drugo nego sramotno, šest metara, a nedostaje šezdeset metara, rekao je Željko Barišić Jaman, Satnica Đakovačka.

– Zvali smo ih da izađu na teren, oni su rekli da nemaju zašto izlaziti na teren i da se satelitski mjeri vlažnost u tlu, dodao je Darko Vujanović, Satnica Đakovačka. 

Vlažnost u tlu i šteta izračunavaju se prema modelu tzv. indeksnog osiguranja, objašnjavaju osiguravatelji.

– Nema procjene šteta na terenu već se na temelju dosegnutih razina nedostatka vlage u tlu isplaćuju štete prema unaprijed definiranom postotku. U 2022 godini prosječna isplata iznosila je 10 posto od ugovorene svote osiguranja, kazao je Krešimir Frančić, direktor Službe za neživotna osiguranja u Croatia osiguranju.

Proizvođači se s ponuđenim naknadama ne mire jer nevolje su se umnožile. 

– Ako pismo upozorenja koje je sada otišlo prema njima ne padne na plodno tlo mi idemo na tužbu, naglasila je Ivezić.

– Nema logike kupovati kukuruz od dvije i pol, tri kune i kupovati tele i hraniti ga. To je neisplativo i ovako, a gdje još tako, istaknuo je Željko.

S novcem od osiguranja, mislili su, mirnije će uploviti u sljedeću godinu, ali nakon svega ostao im je samo osjećaj gorčine i miris prijevare.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?