Lovren: Nikad nismo imali ovakvu kvalitetu; Budimir: Veseli me što sam ovdje

Danas počinje Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru. Hrvatska reprezentacija prvi susret igra u srijedu protiv Maroka. Na konferenciji za medije s novinarima su se družili hrvatski reprezentativci Dejan Lovren i Ante Budimir. Presicu možete pogledati i na HRTsport, prenosi hrt.hr.

Branič ruskog Zenita Dejan Lovren (33) jedan je od “senatora” u hrvatskoj reprezentaciji koja se nakon ruskog srebra nada uspjehu i na katarskom Svjetskom prvenstvu.

Zanimljivo, Lovren je za reprezentaciju debitirao 2009. i to u prijateljskoj utakmici baš protiv Katara, domaćina ovog svjetskog prvenstva.

– Velika mi je čast što sam uspio nastupiti na tri SP-a. Prva utakmica mi je bila 2009. protiv Katara, je li to neki znak, vidjet ćemo, sa smiješkom je rekao Lovren.

Ovo mu je treće svjetsko prvenstvo nakon što je nastupio u Brazilu (2014.) i Rusiji (2018.). Nastupio je i na posljednjem Euru 2020. Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini 2012. propustio je zbog ozljede, a ono u Francuskoj četiri godine kasnije iz privatnih razloga.

– Teško mi je odgovoriti, osjećaj je kao kada imate dijete, prvo, drugo, treće. Svaki put si sretan. Velika mi je čast što sam ovdje, da mi je netko rekao dok sam bio dijete da ću nastupiti na tri svjetska prvenstva ne bih mu vjerovao, dodao je.

Prije četiri godine u Rusiji su Lovren i Domagoj Vida bili ključni igrači posljednje linije na putu do svjetskog srebra. U Kataru će najvjerojatnije obojica čekati svoju priliku s klupe. Vatreni već godinama nisu imali takvu konkurenciju na stoperskim pozicijama.

– To je savršena pozicija za izbornika, imamo pet kvalitetnih stopera, svaki može igrati u prvih 11. Mi smo tu, borimo se, a na kraju će izbornik odlučiti. Nikada nismo imali takvu kvalitetu, možemo biti sretni, kazao je jedan od osmorice igrača u trenutnom rosteru koji je bio i u Rusiji.

Hrvatska je prije četiri godine bila na korak do svjetskog nasova, može li to ponoviti u Kataru?

– Imamo sve što nam treba, no to treba pokazati na terenu. Sviđa mi se ova kombinacija iskusnih veterana i mladih lavova. Treba svatko odigrati najbolje. Kada imaš vjeru u sebe, svašta je moguće. Prije četiri godine smo bili jako blizu, zašto to ne i ponoviti. U nogometu je sve moguće, samo treba vjerovati.

Lovren je u travnju 2020. rekao da mladi igrači moraju više pokazati. Kaže da nije promijenio mišljenje.

– Nisam promijenio mišljenje, uvijek smatram da mladi moraju dati novu snagu, novu energiju i to pokazati. Realno, kada se dođe u reprezentaciju, zna se kakvi su standardi, to nije klub. Ako može jedan Luka ModrićPerišićVida uklizavati na treninzima, onda mogu i oni. To i rade, pokazuju, željni su dokazivanja i to moraju nastaviti.

Napadač Osasune Ante Budimir (31) drugi put u karijeri se našao na popisu sudionika nekog velikog natjecanja, a prvi je put na SP-u. Bio je i na posljednjem Euru gdje je dobio priliku u završnih 11 minuta utakmice osmine finala protiv Španjolske.

Ukupno je u hrvatskom dresu upisao 15 nastupa i postigao jedan pogodak, onaj u prijateljskom susretu protiv Turske (3-3).

– Osjećam se odlično, drago mi je da sam ovdje, za mene je ovo prvi SP, uzbuđen sam i veseli me da sam tu, kaže.

Budimir je ove sezone postigao jedan pogodak u 12 nastupa za španjolski klub.

– Svaki napadač živi za golove, želiš gol, da kažem bilo što drugo, ne bi bila istina. Iza mene je jedna etapa koja statistički nije najidealnija, ali nisam zabrinut zbog toga, ne razmišljam o tome. Spremam se, radim maksimalno, nema tu velike filozofije. Fokus je na treninzima, dodao je.

Budimir je kazao kako izbornik Zlatko Dalić igračima još nije otkrio sastav koji će započeti utakmicu protiv Maroka.

– Vježbamo, treniramo, ne znamo tko će početi. Što se mene tiče spreman sam za svaku utakmicu, a prva je Maroko.

Lovren je istaknuo kako je prije četiri godine na SP-u u Rusiji stigao nakon finala Lige prvaka s Liverpoolom pun elana i želje dokazivanja s reprezentacijom.

– I dalje imam elan, želju i volju, i ostali dečki to imaju. Prednost je što sam sada iskusniji, znam što mi treba i na treninzima i na utakmicama. Pun sam motiva i želje za dokazivanjem. 

Otkrio je novinarima kako je razgovarao s bivšim suigračem iz Liverpoola Mohamedom Salahom koji s Egiptom nije uspio izboriti World Cup.

– Rekao je da će nas doći posjetiti. Sigurno je ljubomoran što nije ovdje, rekao je Lovren sa smiješkom te dodao: – Žao mi je što se nije kvalificirao.

Pitanje hoće li ovo natjecanje biti možda i njegovo posljednje ili ima i dalje motiva za igranje u reprezentaciji nije mu najbolje “leglo”.

– Nastavit ću dok god vi sumnjate u mene, koliko god vi mene odbacivali, ja ću nastaviti, zaključio je Lovren.

U španjolskoj La Ligi nastupaju četvorica marokanskih igrača. Yassine Bounou poznatiji kao Bono brani za Sevillu, a njegov suigrač je i napadač Youssef En-Nesyri. Mladi napadač Abde Ezzalzouli igra kod Budimira u Osasuni, dok je branič Jawad El Yamiq član Valladolida.

– Kao ekipa jako su opasni, talentirani su. Bono je sigurno među pet najboljih golmana u La Ligi. Neugodan je i napadač En-Nesyri. Moj suigrač Ezzalouli ima tek 20 godina, vrlo je talentiran.

Budimir je prokomentirao i činjenicu da je s turnira zbog ozljede otpao i francuski napadač Karim Benzema, posljednji dobitnik Zlatne lopte.

– Kada Zlatna lopta nije ovdje, turnir to osjeti. Benzema je jedan od najboljih napadača na svijetu, ali to su francuski problemi. Generalno će za turnir nedostajati igrač kao što je Benzema, zaključio je Budimir.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?