Više od 50.000 osoba brinut će za sigurnost za vrijeme SP-a

Posebnu pažnju domaćini Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru posvetili su osiguranju natjecanja.

S partnerima iz 13 zemalja, Katar će rasporediti oko 50.000 policajaca, zaštitara i drugih sigurnosnih snaga, kako bi Svjetsko prvenstvo prošlo bez ikakvih problema, piše hrt.hr.

Centar za nacionalnu sigurnost nadzirat će 15.000 sigurnosnih kamera s tehnologijom prepoznavanja lica na svih osam stadiona Svjetskog prvenstva. Postavljeni su i sustavi protiv dronova.

– Sudjelovanje snaga iz prijateljskih zemalja sa specijaliziranim vještinama predstavljat će pravi dodatak sigurnosnim snagama turnira, a te snage će raditi pod jedinstvenim katarskim vodstvom, rekao je glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Jabr Hammoud Jabr Al Nuaimi za Reuters, no nije rekao koje zemlje sudjeluju.

Glasnogovornik MUP-a Katara
Foto: Mohammed Dabbous / REUTERS

S populacijom od samo tri milijuna, od kojih su oko 12% državljani Katara, domaćin SP-a se suočio s nedostatkom osoblja tijekom priprema za jednomjesečni turnir koji traje od 20. studenog do 18. prosinca.

Britansko Ministarstvo obrane potvrdilo je da će i Kraljevske zračne snage i Kraljevska mornarica doprinijeti sigurnosti Svjetskog kupa u Katru. Za sigurnost katarskog neba brinut će i Eurofighter Typhooni iz eskadrile poznate kao 12 . Squadron, koja je zajednička eskadrila Typhoon RAF-a i katarskih zračnih snaga. Otkako su formirani kao zajednička eskadrila u lipnju 2020., 12. eskadrila redovito je vježbala u Kataru.

Turska je najavila slanje više od 3.000 policajaca, uključujući 100 policajaca za specijalne operacije, 50 stručnjaka za bombe i 80 pasa tragača, Francuska će poslati 200 policajaca.

– Katar je razvio opsežnu integriranu mrežu za praćenje zajedno s audio-vizualnim senzorima, dronovima i CCTV-om, rekao je dr. Andreas Krieg s londonskog King’s Collegea za Al Jazeeru.

Budući da je Katar većim dijelom poluotok sa samo jednom kopnenom granicom na jugu s Kraljevinom Saudijskom Arabijom, za Katar je osiguranje pristupa bez prijetnje s mora jednako kritično kao i osiguranje zračnog prostora.

Stoga je Katar posljednjih godina potpisao i mnoge ugovore za nabavu naprednih brodova opremljenih radarima i mogućnostima praćenja.

Dva broda iz Ujedinjenog Kraljevstva stigla su u petak u pomorsku bazu Umm Al-Houl u Kataru u sklopu bilateralne suradnje s Dohom za osiguranje Svjetskog prvenstva, objavila je Katarska novinska agencija (QNA).

NATO je u lipnju najavio i da će pružiti potporu uključujući obuku protiv prijetnji koje predstavljaju kemijski, biološki, radiološki i nuklearni materijali.

Velike gužve u jednom gradu kao što je Doha donose i rizike od nereda i potencijalnih tučnjava, te masovne panike. Domaćini su stoga sa svojim partnerima trenirali i za takve incidente.

Svjetsko prvenstvo počinje danas susretom između domaćina Katara i Ekvadora.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?