Okupila se hrvatska ženska košarkaška reprezentacija

Hrvatska ženska košarkaška reprezentacija okupila se u ponedjeljak u Zagrebu te krenula put Vukovara gdje će se pripremati za kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Europsko prvenstvo protiv Bugarske koja je na programu u nedjelju u Sportskoj dvorani “Borovo naselje”, piše hrt.hr.

Izbornik Stipe Bralić je na pripreme pozvao 14 igračica: Nika Rodek (Trešnjevka 2009), Matea Tadić (Mithra Castors Braine), Iva Slonjšak (Saint Amand Hainaut), Klaudia Periša (House of Talents Spurs), Shavonte Zellous (Cukurova), Andrijana Cvitković (Lointek Gernika Bizkaia), Ana Marija Begić (Allianz Geas S.S.Giovanni), Patricija Bura (VBW CEKK Cegled), Nina Dedić (Lupe S.Martino), Ana Vojtulek (BEAC Ujbuda), Anđela Strize (Medveščak), Ana Mandić (Pieštanske Cajky), Mia Mašić (Slovanka MB), Lina Strilić (Ragusa).

Hrvatska se u pretkvalifikacijskoj skupini nalazi s reprezentacijama Bugarske i Srbije.

U prethodnom je ciklusu, u studenom prošle godine, u gostima kod Bugarske slavila je s 84-73 i upisala poraz u Zaboku protiv europskih prvakinja iz Srbije 66-84. Nakon nedjeljne utakmice u Vukovaru s Bugarskom, reprezentaciju još očekuje gostovanje u Srbiji 9. veljače 2023.

– Odaziv je dosta dobar, no imamo nekih problema na poziciji ‘playmakera’. Otkazala je Ana Petrak zbog operacije koljena, Mihaelu Lazić nije pustila NCAA trenerica, klub Ivane Dojkić je zatražio da propusti okupljanje zbog niza manjih ozljeda, a Ivana Ujević se ozlijedila na posljednjem treningu u Puli tako da su sva četiri otkaza na poziciji ‘playmakera’. Ipak, imamo tu Tadić, a i neke druge cure mogu preuzeti tu poziciju. Zatim, nakon dužeg vremena za reprezentaciju će zaigrati i Shavonte Zellous koja već par godina posjeduje hrvatsku putovnicu. Jednostavno, pokušat ćemo nekim kombinacijama nadomjestiti nedostatak klasičnog razigravača, rekao je izbornik Bralić te dodao.

– Inače imamo samo dva-tri dana treninga, no kako smo u skupini sa samo tri reprezentacije, slobodni smo u četvrtak kada se igra većina utakmica. Tako da zapravo nikad nismo imali više dana priprema. Većina ekipe se već međusobno poznaje, nismo puno toga mijenjali, tako da osim uklapanja Zellous, ne očekujem većih problema jer smo već u nekoliko ciklusa imali podjednaki roster ekipe. Što se Bugarske tiče, u prvom smo ih kolu pobijedili, no to je dosta solidna ekipa. Možda ne pripada najužem vrhu europske košarke, no dugi niz godina igraju zajedno, imaju izuzetno iskusnu ekipu i utakmica sigurno neće biti lagana. Prvi cilj je naravno pobijediti, s time ćemo osigurati minimalno drugo mjesto u skupini, a drugi cilj je pobijediti sa što više poena razlike, jer i nekoliko najboljih drugoplasiranih ide dalje te je svaki poen bitan.

Na Europsko prvenstvo će se kvalificirati 16 europskih vrsta, 10 najboljih u skupinama, četiri najbolje druge reprezentacije te Izrael i Slovenija kao domaćini nadolazećeg prvenstva. Ako među 14 najboljih ekipa u kvalifikacijama budu Izrael ili Slovenija, na europsku će smotru otići i peta ili pak šesta najbolja drugoplasirana reprezentacija.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?