Na tribinama više od 20.000 Marokanaca, oko 1.500 Hrvata

Hrvatsko – marokanski ogled na otvaranju natjecanja u skupini F Svjetskog prvenstva u KatAru odigran je na stadionu Al Bayt u Al Khoru pred 59.407 gledatelja, piše hrt.hr.

Najudaljeniji je to stadion od osam arhitektonskih čuda na kojima se igra ovaj World Cup. Al Khor je obalni grad u sjevernom Kataru, smješten 50 kilometara sjeverno od glavnog grada Dohe. Ime grada na arapskom znači potok, a dobio ga je jer je prvotno naselje podignuto na potoku.



Bila je to utakmica s možda i najmanje hrvatskih navijača posljednjih godina na velikim natjecanjima.

Na hrvatskom sektoru iza jednog od golova okupilo se oko 1.000-1.500 hrvatskih navijača. Prepoznatljivih dresova s crvenim kvadratićima bilo je i na ostalim sektorima, ali u daleko manjim grupama.

S druge strane Maroko je imao ogromnu podršku. U Dohi je velika marokanska zajednica, a plasman na SP i povratak glavne zvijezda Hakima Ziyecha izazvao je euforiju u Maroku.

“Lavove Atlasa” bodrilo je oko 20.000 marokanskih navijača, a na njihovoj strani bili su domaći navijači.

Stadion Al Bayt nije u zoni metroa, pa su navijači morali doći do metro stanice Lusail, a potom se voziti još pola sata autobusima javnog prijevoza.

Jedinstven je po svojoj divovskoj šatorskoj strukturi koja pokriva cijeli stadion koji je nazvan po bayt al sha’aru – šatorima koje su povijesno koristili nomadski narodi u Kataru i regiji Zaljeva.

Šatori nomadskih plemena i obitelji u Kataru mogli su se prepoznati po crnim prugama poput onih na vanjskom dijelu stadiona. Dizajn stadiona odaje počast prošlosti i sadašnjosti Katara, dok je model zelenog razvoja i održivosti. Nakon turnira, gornji dio stadiona će biti rastavljen, a uklonjena sjedala bit će donirana drugim zemljama.

Kao i svi stadioni u Kataru i ovaj je klimatiziram pa su uvjeti za igru bili odlični. Temperatura je oko 20 stupnjeva celzijusa, dok je izvan stadiona oko deset stupnjeva više.

Tehnologija hlađenja koja se koristi na stadionu Al Bayt, ali i ostalim stadionima Svjetskog kupa u Katru, razvoj je tehnologije druge generacije. Tehnologija će biti održivija, posebice u pogledu korištenja čiste i ekološki prihvatljive energije.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?