Astronaut motivirao Kanađane uoči Belgije

Kanadski izbornik John Herdman (47) izazvao je mnogo pažnje svojim istupom nakon poraza od Belgije (0-1), poručivši svojim igračima kako će u idućoj utakmici “srušiti” Hrvatsku koristivši vulgaran izraz, piše hrt.hr.

Neobičan način motivacije imao je i prije utakmice s Belgijom.

Igračima se prije susreta obratio kanadski astronaut Chris Hadfield.

– Igračim je održao inspirativan govor. Pričajući o svojim iskustvima predstavljanja zemlje u vojsci i kao astronaut i mislim da ih je večeras sve nadahnuo, otkrio je Herdman kanadskih medijima.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić nije želio previše komentirati Herdmanov “motivacijski govor”.

– Vidio sam, svatko od nas ima svoj način komunikacije. Gospodin se tako izrazio, to je njegov pravo, nećemo se na to osvrtati. Moramo na terenu pokazati da smo bolja momčad, moramo na terenu govoriti. To nas može samo motivirati, ne smijemo prihvatiti negativnu priču na terenu, nećemo se na to bazirati, poručio je Dalić.

Od svih trenera koji se natječu na Svjetskom prvenstvu 2022. u Katru, Herdman je imao je možda najneobičnije putovanje u Dohu.

Englez iz Consetta nikada nije igrao na profesionalnoj razini, tek poluprofesionalno i za svoje sveučilište. Ubrzo shvativši da mu igračka karijera suđena, okrenuo se treniranju.

Sa 16 godina je počeo pohađati razne trenerske tečajeve, neko vrijeme je proveo u Brazilu gdje je pročavao metode treniranje, a sa 23 godine je imao vlastitu školu nogometa. Prije nego što je preuzeo kanadsku reprezentaciju, nikada nije trenirao muškarce.

Uz svoju nogometnu školu školu, predavao je na Sveučilištu Northumbria. U jednom razgovoru je kazao kako 90-tih godina prošlog stoljeća nikako nije mogao doći do trenerske prilike jer nije igrao nogomet.

Sa 26 godina je preselio na Novi Zeland kako bi postao regionalni direktor nogometa, a od 2006. do 2011. je vodio žensku reprezentaciju. Nakon toga je sedam godina trenirao kanadske nogometašice, a od siječnja 2018. vodi mušku reprezentaciju.

Pod njegovim vodstvom Kanađanke su osvojile brončane medalje na Olimpijskim igrama 2012. i 2016. godine, a stigle su i do četvrtfinala SP-a 2015. godine.

Otkako je preuzeo mušku reprezentaciju, Kanađani su se vinuli do najvišeg mjesta na FIFA-inoj svjetskoj ljestvici, 33. pozicije u veljači ove godine, te izborili svoje prvo SP u 36 godina.

U analizama njegova rada navodi se kako je izvrsan motivator, ali i odličan taktičar. Kanađani ga smatraju “mozgom operacije – Katar 2022”.

– Mislim da je najveća tajna ove momčadi naš trener. Došao je u sjajnom trenutku, odmah nakon Svjetskog prvenstva 2018., tako da smo imali četiri godine za pripreme. Jedna od prvih stvari koje nam je rekao bila je: ‘Kvalificirat ćemo se za Svjetsko prvenstvo’. U početku nismo znali što misliti jer dugo nismo bili ni na jednom SP-u.

– On je sve okupio. Taktički je vrlo detaljan u onome što želi i kako to želi postići, otkrio je napadač Lillea Jonathan David u jednom razgovoru za Guardian.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?