Ugrožena muška plodnost: Broj spermija pao je za 62% u manje od 50 godina

Prema novom izraelskom istraživanju, broj spermija u svijetu pao je za 62 posto od 1973. godine. Studija je alarm za mušku plodnost i zdravlje muškaraca općenito, rekli su njezini autori. To je zato što se nizak broj spermija smatra pokazateljem zdravlja muškaraca, a niske razine povezuju se s povećanim rizikom od kroničnih bolesti, raka testisa i smanjenim životnim vijekom.

“Trebali bismo biti začuđeni i zabrinuti otkrićem”, rekao je prof. Hagai Levine s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu, koji je vodio recenziranu studiju zajedno s prof. Shannom Swan na Icahn School of Medicine u New Yorku, prenosi narod.hr.

“Trend pada je vrlo jasan”, rekao je za The Times of Israel. “Ovo je izvanredno otkriće i osjećam se odgovornim da ga dostavim svijetu. Pad je vrlo stvaran i čini se da se ubrzava.”

Skupljanje brojki iz stotine studija

Levineova posljednja studija o broju spermija, iz 2017., privukla je široku pozornost nakon što je objavila da je broj spermija među muškarcima iz Amerike, Europe, Australije i Novog Zelanda pao za više od 50 % između 1973. i 2011. Nova studija, koja pokriva razdoblje od 1973. do 2018., ima još sedam godina statistike i daleko je širi zemljopisni doseg, pokrivajući oko 53 zemlje.

Levine i njegovi kolege došli su do svog zaključka skupljanjem brojeva iz stotina recenziranih studija i prilagođavanjem ukupne statistike u pokušaju eliminiranja potencijalno iskrivljenih podataka. Na primjer, muškarci koji su provjerili broj spermija zbog problema s plodnošću nisu bili uključeni u novu studiju.

Istraživački rad objavljen je u časopisu Human Reproduction Update. Pad od 62 % odnosi se na broj spermija, što znači broj spermija prisutnih u prosječnoj ejakulaciji. Koncentracija spermija po mililitru sjemena smanjena je za 52 % i iznosi oko 50 milijuna. To je još uvijek znatno iznad granice Svjetske zdravstvene organizacije ispod koje se smatra da muškarci imaju nisku koncentraciju sperme, točnije 15 milijuna po mililitru.

“Imamo ozbiljan problem koji bi mogao ugroziti opstanak čovječanstva”

No, Levine je ukazao na istraživanje koje sugerira da plodnost počinje padati kada koncentracija spermija padne ispod 40 milijuna po mililitru – i rekao je da bi po stopi trenutnog pada taj broj trebao biti globalni prosjek u roku od jednog desetljeća.

“Štoviše, gledamo prosjeke, i ako muškarci danas u prosjeku imaju 50 milijuna spermija po mililitru, postoji veliki broj muškaraca koji danas imaju ispod 40 milijuna spermija po mililitru — drugim riječima, plodnost koja je zapravo ispod optimalne. ”

Raspravljajući o općim otkrićima studije, Levine je rekao: “Naši nalazi služe kao kanarinac u rudniku ugljena. Imamo ozbiljan problem koji bi, ako se ne ublaži, mogao ugroziti opstanak čovječanstva. Hitno pozivamo na globalnu akciju za promicanje zdravijeg okoliša za sve vrste i smanjenje izloženosti i ponašanja koja prijete našem reproduktivnom zdravlju.”

Rekao je da njegova studija ne istražuje što uzrokuje pad broja spermija i koncentracije, ali drugi su istraživači povezali pad broja spermija s raširenom pretilošću, sjedilačkim načinom života, pušenjem, izloženošću određenim kemikalijama i pesticidima i drugim čimbenicima.

Swan je rekla da je pad broja spermija dio šireg pada u aspektima zdravlja muškaraca. “Zabrinjavajući pad koncentracije sperme kod muškaraca i ukupnog broja spermija za više od 1 % svake godine, kako je navedeno u našem radu, u skladu je s nepovoljnim trendovima u zdravstvenim ishodima muškaraca”, rekla je.

“Ovo uključuje rak testisa, hormonalni poremećaj i genitalne urođene mane, kao i pogoršanje reproduktivnog zdravlja žena. Ovo se očito ne može nastaviti nekontrolirano”, zaključila je.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?