WHO radi na novom popisu patogena koji mogu prouzročiti pandemije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) okupila je više od 300 stručnjaka čija je zadaća izraditi novi popis prioritetnih patogena koji mogu izazvati epidemije i pandemije, ali i proučiti kakve prijetnje predstavljaju nepoznati virusi koje bi trebalo staviti pod strogi nadzor, piše hrt.hr.

Cilj WHO-a je ažurirati popis patogena koji se koristi kao vodič za istraživanja i ulaganja u razvoj cjepiva, u testove probira i u metode liječenja.

 Više od 300 znanstvenika proučavat će sve raspoložive podatke koji se odnose na više od 25 porodica virusa i bakterija. Posebno će se usredotočiti na proučavanje tzv. bolesti X, još nepoznatog patogena koji bi mogao izazvati vrlo ozbiljnu pandemiju.

– Fokusiranje na prioritetne patogene i porodice virusa kroz istraživanja i razvoj protumjera ključno je za brzu i učinkovitu reakciju na epidemije i pandemije”, rekao je direktor WHO-a za izvanredna stanja u zdravstvu Michael Ryan.

Kako je rekao Ryan, da nisu postojala golema ulaganja u istraživanja i razvoj prije pandemije bolesti COVID-19, ne bi bilo moguće razviti sigurna i učinkovita cjepiva u rekordnom vremenu.  Dodao je da je popis patogena prvi put objavljen 2017.

Trenutačna ulaganja i istraživanja uključuju COVID-19, virus ebole, Lassa groznicu, bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS), teški akutni respiratorni sindrom (SARS), Zika virus, viruse Nipah i bolest X.

Znanstvenici će u sklopu rada na ovom važnom projektu, za svaki patogen koji je označen kao prioritetan odrediti nedostatke u dosadašnjim saznanjima i prioritete u predstojećim istraživanjima.

Zatim se može izraditi plan o razvoju cjepiva, o načinu liječenja, kao i planovi o testovima probira.

Istodobno se radi na tomu da se za razvoj ovakvih alata olakšaju klinička ispitivanja, a razmatra se i mogućnost jačanja regulatornog i etičkog nadzora.

Očekuje se da će revidirani popis prioritetnih patogena biti javno objavljen do travnja 2023.

– Popis prioritetnih patogena iznimno je važan za istraživačku zajednicu jer ukazuje na to u što bi trebalo usmjeriti napore kada je posrijedi predstojeća zdravstvena prijetnja, pojasnila je Soumya Swaminathan, znanstvena direktorica WHO-a.

WHO se također priprema s za sljedeći krug pregovora o međunarodnome sporazumu o prevenciji pandemija.

Međuvladino pregovaračko tijelo utire put postizanju globalnog sporazuma kojim bi se u konačnici moglo regulirati na koji će se način nacije pripremati za potencijalne pandemije.

Stručnjaci bi se trebali sastati u Ženevi od 5. do 7. prosinca na trećem sastanku tijekom kojega će razgovarati o konvenciji WHO-a ili nekom drugom tipu međunarodnog sporazuma o spremnosti i reakciji na potencijalnu pandemiju.

To će međuvladino tijelo 2023. godine izvijestiti zemlje članice WHO-a o postignutom napretku, a konačni rezultati dat će im se na razmatranje 2024. 

Nacrt teksta bi se trebao razmatrati na sastanku u prosincu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?