Marokanci svladali Kanađane i s prvog mjesta idu u osminu finala

Nogometaši Maroka i Hrvatske izborili su nastup u osmini finala SP-a u Kataru. Marokanci su prošli kao pobjednici skupine F, a Vatreni kao drugoplasirana momčad, piše hrt.hr.

U dvoboju zadnjega 3. kola F skupine Svjetskoga prvenstva u Dohi su nogometaši Maroka svladali Kanadu s 2-1 (2-1) i prošli u osminu finala nakon 36 godina.

Marokanci su bili prva afrička momčad koja je prošla skupinu na SP-u, i to davne 1986. godine, a sada su, nakon 36 godina, to učinili drugi puta u Dohi.

Osvojili su grupu s dvije pobjede i jednim remijem u skupini s drugim i trećim sa prošlog Svjetskog prvenstva, a uspjeli su izboriti i lakšeg protivnika u osmini finala, te će 6. prosinca igrati protiv drugoplasirane momčadi iz skupine E.

Sjevernoafrička momčad je iskoristila pogreške kanadskog vratara Milana Borjana, koji je s dva kiksa “častio” Marokance s dva gola. Kanađani su bili vidno šokirani nevjerojatnom pogreškom kod prvog gola u četvrtoj minuti, a u drugom dijelu, u kojem praktički nije bilo šanse, propustili su nevjerojatnu priliku u 72. minuti, koja im je mogla donijeti povijesni, prvi bod na mundijalima.

Tek što je utakmica počela, u 4. minuti proključao je stadion Thumama zahvaljujući katastrofalnoj grešci vratara Borjana. U neopasnoj situaciji išao je ispucati loptu izvan svoh šesnaesterca, ali je praktički dodao do desetak metara udaljenog Ziyecha, kome nije bilo teško pogoditi prazna vrata.

Vratar Zvezde nije se proslavio niti u 23. minuti kada nije pokrio svoj bliži kut nakon prodora i udarca En Nesyrija, koji se izborio za loptu između dva kanadska braniča. 

Dva primljena pogotka djelovala su deprimirajuće za Kanađane, koji su bili bezopasni, ali su ipak smanjili za njih sretnim autogolom Aguerda u 40. minuti. S lijeve strane je Adekugbe uputio prizemno dodavanje, a branič West Hama je promijenio smjer lopti koja je prevarila vratara Bona. Začuđujuće, bio je to prvi autogol na ovom mundijalu.

U sudačkoj nadoknadi VAR je zbog zaleđa poništio gol En Nesyrija.

U 72. minuti upravo je nevjerojatno što su Kanađani promašili. Atiba Hutchinson je savršeno skočio na centaršut iz kornera i pucao glavom, ali je pogodio prečku. Lopta se odbila na gol liniju, a u nastavku akcije omaleni branič Johnstone glavom s metra udaljenosti puca iznad grede.

KANADA – MAROKO 1-2

Strijelci:0-1 Ziyech (4), 0-2 En Nesyri (23), 1-2 Aguerd (40ag)
Pred 44.000 gledatelja na stadionu Thumama sudio je Claus iz Brazila.

KANADA: Borjan – Johnston, Vitoria, Miller – Hoilett (76. Wotherspoon), Osorio (65. Laryea), Kaye (60. Hutchinson), Adekugbe (60. Kone) – Buchanan, Larin (60. David), Davies

MAROKO: Bounou – Hakimi (85. Jabrane), Aguerd, Saiss, Mazraoui – Amrabat, Ounahi (76. El Yamiq), Sabiri (65. Amallah) – Ziyech (76. Hamdallah), En-Nesyri, Boufal (65. Aboukhlal)

Standings provided Sofascore

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?