Treba li ograničiti reklamiranje i prodaju energetskih pića maloljetnicima?

U Varaždinskoj županiji čak 65 posto učenika osnovnih škola i 85 posto učenika srednjih škola konzumira energetska pića, pokazala je anketa koja je, na inicijativu Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, provedena u 30 osnovnih i 10 srednjih škola na uzorku većem od 5300 učenika. Treba li zakonom ograničiti reklamiranje i prodaju takvih pića maloljetnicima, raspravljalo se na okruglom stolu u Saboru, piše hrt.hr.

Savjet za zdravlje Varaždinske županije pokrenuo je inicijativu edukacije mladih, njihovih roditelja, učitelja i profesora o štetnosti energetskih pića.

– Još jedna pošast mladog doba je kombinacija energetskih napitaka s alkoholom jer kofein je stimulator središnjeg živčanog sustava, a alkohol depresor, što otežava percepciju osobe o količini uzetog alkohola. Ti napitci imaju diuretski učinak što sve skupa potencira dehidraciju koju izaziva i samo energetsko piće, a ovo je dodatni učinak i alkohola i energetskog pića, upozorava prim. doc. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, predsjednica Savjeta za zdravstvo Varaždinske županije.

Posebni savjetnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić smatra da je potrebno educirati mlade o štetnosti pića s ogromnom količinom kofeina i šećera, ne samo kroz škole, nego i sportske klubove i nacionalne saveze.

– Donošenje zakona samo po sebi nije dovoljno, nego treba raditi edukacije, naglasio je Ivan Ćelić, dr. med., potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku (HDZ).

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?