Hrvatska treća u EU-u po broju femicida

Ženska mreža Hrvatske organizirala je u jedanaest gradova akciju “Ni jedna žrtva više – ni jedna žena manje”. Od Vlade traže hitno donošenje Nacionalne strategije borbe protiv svih oblika nasilja nad ženama, piše hrt.hr.

I da je samo jedna osmrtnica – bilo bi previše, a ove godine bilo ih je 13. To je znak za uzbunu! U Europskoj uniji Hrvatska je po broju femicida na neslavnom trećem mjestu.

– Često nas se može tretirati drugačije jer smo žene, seksualizirati nas na neki način, tretirati kao da smo lošije zbog toga, rekla je Sara Perković, učenica Tehničke škole Nikola Tesla.

Upravo su ti muški članovi obitelji – partneri bivši ili sadašnji – nerijetko i sinovi – najhladnokrviniji ubojice. U Splitu su zato donijeli miraz, takozvanu dotu.

– Ono što je svaka žena morala nekada davno donijeti u svoju bračnu zajednicu koja simbolizira zapravo mjesto na kojem žene najviše stradavaju, rekla je Mirjana Kučer, predsjednica Udruge “Domine”, Split.

Članice Ženske mreže Hrvatske održale su akciju u 11 gradova diljem Hrvatske – Zagrebu, Splitu, Poreču, Virovitici, Pakracu, Malom Lošinju, Vukovaru, Rijeci, Bjelovaru, Belom Manastiru i Korenici.

Traže donošenje nacionalne strategije za sve oblike nasilja, poštivanje i dosljednu provedbu Istanbulske konvencije, da se nasilje nad ženama kažnjava kazneno, a ne prekršajno poput vožnje u tramvaju. Zahtijevaju i da se femicid tretira kao zasebno djelo u hrvatskom zakonodavstvu i praksi.

– Istraživanja Europskog instituta za rodnu ravnopravnost pokazuju značajnu korelaciju između manjka nacionalnih strategija za suzbijanje i prevenciju femicida i incidencije femicida, kazala je Dorotea Šušak iz ŽMH-a pozivajući na osmišljavanje strategije i njezinu primjenu u pravnom, psihosocijalnom i svakom drugom kontekstu.

Iz resornog ministarstva poručuju – novim će se zakonom pooštriti kazne za počinitelje, a njihova imena bit će dostupna svim institucijama u e-očevidniku.

– Dakle uspostavom e-očevidnika gdje djelatnici centara za socijalnu skrb imaju uvid u te počinitelje, da im to bude dostupna informacija kod omogućavanja pomoći ženama koje su nažalost doživjele nasilje, rekao je Marin Piletić, ministarrada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U sklopu akcije, održano je 13 minuta šutnje za 13 ubijenih žena u ovoj godini, a sudionice su simbolično držale 13 osmrtnica na kojima su pisala mjesta, načini i počinitelji tih ubojstva.

– Nasilje eskalira jer ovu Vladu nije briga. Ovu Vladu nije briga za žene, nije ju briga za to da smo među najgorima po broju femicida u Europskoj uniji, ustvrdila je Sanja Juras.

Akcija je održana na dan obilježavanja sjećanja na 14 tragično poginulih studentica koje je ubio naoružani muškarac na Sveučilištu u Montrealu 1989. godine.

Oporbene zastupnice priključile se zahtjevu Ženske mreže

Oporbene saborske zastupnice pridružile su se zahtjevu Ženske mreže Hrvatske da Vlada donese nacionalnu strategiju za suzbijanje nasilja nad ženama, a ženama ubijenim ove godine, njih 13, posvetile su petominutnu šutnju.

Tražimo i da se femicid definira kao specifično kazneno djelo i da se izmjenom zakonodavnog okvira omogući kažnjavanje nasilja nad ženama isključivo putem kaznene sfere, rekla je u ime zastupnica Marijana Puljak (Centar).

Za njenog govora za govornicu je izašlo desetak oporbenih zastupnica s plakatima na kojima su pisala mjesta, način i ubojice žena.

Femicid je moguće predvidjeti, obrazac do njega dobro je poznat

Puljak je upozorila da femicid, kao najekstremniji oblik rodno uvjetovanog nasilja, u Hrvatskoj “poprima užasne razmjere”, da stopa ubojstava kontinuirao bilježi porast, da se po broju femicida Hrvatska svrstala u tri najgore zemlje Unije.

Od početka ove godine ubijeno je 13 žena, naglasila je i upitala se zašto, te odgovorila zato što su žene.

Podsjetila je da je femicid specifična vrsta ubojstva koju je moguće predvidjeti, da je obrazac nasilja koji do njega dovodi vrlo dobro poznat.

Šest majki ove je godine ubio sin, pet djevojaka i žena partner ili bivši partner, dvije žene ubio je poznanik. Ni jedno od tih ubojstava nije se dogodilo slučajno, kazala je i naglasila kako je baš svako ubojstvo posljedica opće tolerancije prema nasilju nad ženama, vidljive kroz relativizaciju problema, preblage kazne počiniteljima, preslabu podršku žrtvi.

Uz poruku Ni jedna žena manje, ni jedna žrtva više, Urša Raukar Gamulin (ZLB) svojih pet minuta za govor na slobodnu temu posvetila je šutnji za 13 ubijenih žena.

Suverenisti osudili nasilje nad ženama, dio kolegica prozvali za licemjerje

Osudi svakog nasilja nad ženama priključili su se i Hrvatski suverenisti, prozvavši pritom pojedine kolegice za licemjerje.

Pojedine kolegice koje su tu stajale su licemjerne, jer traže osudu nasilja nad ženama, a istovremeno traže da se u Ustav uvede nasilje nad nerođenim djetetom i ubojstvo nerođenih, rekao je Marijan Pavliček, očito misleći na zahtjeve lijeve oporbe da se u Ustav unese pravo na pobačaj.

Nemojte biti licemjerni, budimo korektni i pogledajmo se u ogledalo, nemojmo biti ideološki obojani. Ako osuđujemo, onda osudimo sve, rekao je Pavliček.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?