Otkrivanje identiteta na maturi više se neće kažnjavati poništavanjem ispita

Učenici koji na ispitima državne mature otkriju svoj identitet na bilo koji način, od sljedeće godine više neće biti kažnjeni poništavanjem tog ispita, jedna je od predloženih izmjena i dopuna Pravilnika o polaganju državne mature predstavljenih u utorak na konferenciji za novinare, piše hrt.hr.

– Zabrana da se pristupnici potpisuju imenom i prezimenom ili na bilo koji drugi način otkrivaju identitet i dalje ostaje, no odredbu kao sankciju riješit ćemo na drugačiji način, rekao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Tako će ocjenjivač, koji dobije ispit potpisan imenom i prezimenom ili je na njemu drugi način otkriven identitet, taj ispit vratiti, a službe koje kontroliraju stavit će naljepnicu na ime i prezime i ispit dati drugom ocjenjivaču.

– Time bi se trebala osigurati objektivnost ocjenjivanja, kazao je Filipović.

U izmjenama i dopunama pravilnika koje su upućene u javno savjetovanje, proširena je lista nedozvoljenih predmeta na ispitima državne mature, pa uz mobitel, učenici za pisanje ispita državne mature neće smjeti imati ni pametne satove te ostale audio i video uređaje.

Precizirana je definicija neprimjerenih sadržaja prema kojoj su to vulgarni znakovi, prijetnja i simboli koji imaju diskriminirajući sadržaj o rasnoj, vjerskoj, etničkoj i spolnoj osnovi.

U slučaju korištenja tehnologije poništavaju se svi ispiti, a u slučaju neprimjerenih sadržaja poništava se ispit koji se piše, kazao je Filipović.

Na maturi 2023. prvi puta nakon 13 godina bit će jedinstven ispit iz hrvatskog jezika, a esej je ponovno uvjet za prolaz. U pravilniku među predmetima za koje se navodi da se polažu u dvije razine ostaju matematika, strani jezik i latinski.

Promjena je što se više neće navoditi ljetni i jesenski rok jer, naglasio je ravnatelj NCVVO-a, godišnja doba ne odgovaraju realnosti. Ljetni rok postaje prvi rok, a jesenski rok – drugi rok.

Također, izmjenama i dopunama definirano je da u izvanrednim situacijama lokaciju pisanja određuje NCVVO. U pravilniku ostaje osnovna i viša razina, a briše se podvarijanta a i b razine.

– Nakon javnog savjetovanja u zakonskom roku, ukoliko Ministarstvo prihvati, ovim izmjenama i dopunama ćemo imati sve promjene koje će, vjerujem, olakšati i nama u Centru, i ocjenjivačima i predmetnim koordinatorima, ali i pristupnicima, istaknuo je Filipović.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izrazio je uvjerenje da su ove izmjene i dopune korak prema naprijed kako bi problema i nedoumica na državnim maturama bilo što manje.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?