Dora Bašić osvojila srebrnu medalju u Brazilu

Hrvatska paraboćarka Dora Bašić ostvarila je veliki uspjeh osvojivši srebrnu medalju u kategoriji BC1 na Svjetskom prvenstvu u bocci u Rio de Janeiru, piše hrt.hr.

Bašić je na SP došla kao druga igračica svijeta, i bila je nositeljica skupine B, u kojoj su bile još peta igračica svijeta Satanan Phromsiri iz Tajlanda, prvakinja Afrike Nadia Ihirri iz Maroka i Hiromi Endo iz Japana.

Nakon uvjerljivih pobjeda protiv predstavnica Japana i Maroka, Dora je poražena od Tajlanđanke, no kako je Tajlanđanka izgubila od Japanke, taj poraz je bio bez posljedica i Dora je prošla u četvrtfinale kao prva u skupini.

U četvrtfinalu je bila bolja od iskusne predstavnice Bermuda Yushae Andrade, a u polufinalu ju je čekala prvakinja Azije Yee Ting Jeralin Than iz Singapura protiv koje je slavila sa 3-2.

U finalu je igrala protiv prve igračice svijeta Brazilke Andreze Vitorije de Oliveira koja je na kraju slavila sa 3-1.

Unatoč porazu u finalu, Dora je ostvarila fantastičan uspjeh, osvojivši prvu medalju na velikim natjecanjima od kada je boccia prije 20 godina stigla u Hrvatsku. Imali smo do sada pet medalja sa turnira Svjetskog kupa, no ovo je prva s jednog od najvećih natjecanja.

– Presretna sam zbog osvojenog srebra i prve medalje na svjetskim prvenstvima za hrvatsku bocciu. Odigrala sam u finalu svoju najbolju utakmicu na ovom prvenstvu, no Andreza je ovoga puta bila bolja i zasluženo pobijedila. Hvala Hrvatskom paraolimpijskom odboru i Hrvatskom boccia savezu što su mi omogućili nastup ovdje, a posebno svima iz naše delegacije koji su cijelo vrijeme bili uz mene i bez čije podrške bi sve ovo bilo puno teže ostvariti. Velik je ovo korak prema Parizu 2024., no još je dosta posla i dosta turnira do toga, kazala je Bašić, članica BK Dana iz Slavonskog Broda.

Davor Komar u kategoriji BC4 je četvrtfinalu izgubio od novog svjetskog prvaka Japanca Shunsukea Uchide.

Anamaria Arambašić
 je u kategoriji BC4 za žene poražena u osmini finala od Njemice Anite Raguwaran.

U kategoriji BC1 muški Martin Frković nije se uspio plasirati u četvrtfinale, iako je bio vrlo blizu tome, izgubivši u odlučujućoj utakmici tek nakon dodatne igre od drugog igrača svijeta i brončanog iz Tokija 2021., Brazilca Josea Carlosa Chagasa de Oliveire

U BC2 kategoriji muški Luka Wagner i Marko Turković nisu uspjeli proći u drugi krug.

Svjetsko prvenstvo nastavlja se natjecanjem timova i parova. Dora, Marko i Luka nastupit će u konkurenciji BC1/BC2 timova, a igrat će u grupi A u kojoj su još i Tajland (aktualni svjetski prvaci i paraolimpijski pobjednici), Japan (brončani iz Tokija 2020) i Maroko.

Anamaria i Davor nastupit će u konkurenciji BC4 parova, a igrat će u grupi C u kojoj su još Kanada, Brazil i Japan.

Boccia je paraolimpijski sport, koji je osmišljen početkom 80-ih, kao sport kojim se mogu baviti isključivo osobe s najtežim lokomotornim oštećenjima, koje za kretanje koriste invalidska kolica.

Na početku je to bio sport isključivo za osobe s cerebralnom paralizom, no od početka ovog stoljeća otvoren je i za ostale vrste invaliditeta. Po pravilima slična je boćanju.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?