FINA promijenila naziv organizacije u “Svjetsko plivanje”

“Svjetsko plivanje” novi je naziv krovne svjetske organizacije plivačkih sportova koja je od 1908. do danas bila poznata kao Međunarodna plivačka federacija (FINA), odlučeno je na izvanrednm glavnom kongresu održanom u Melbourneu, piše hrt.hr.

Sličnu je promjenu prije tri godine napravila krovna atletska organizacija koja je do tada bila poznata pod imenom Međunarodni savez atletskih federacija (IAAF), a danas djeluje pod nazivom “Svjetska atletika”.

Predsjednik Svjetskog plivanja Husain Al-Musallam smatra da će po prvi put svi sportaši koji se bave plivačkim sportovima biti ujedninjeni “pod jednim ‘brandom'”.

– Potrebno nam je ime koje predstavlja cijelu FINA obitelj, ime koje s ponosom mogu koristiti naši predstavnici iz umjetničkog plivanja, daljinskog plivanja, skakači u vodu i vaterpolisti, izjavio je Al-Musallam.

Sudionici kongresa su ujedno prihvatili i novi statut koji uključuje i stvaranje neovisnog tijela za zaštitu integriteta plivačkog sporta, koje će početi s radom od 1. siječnja 2023.

Ponovno je uvedeno dobno ograničenje za predstavnike u Izvršnom odboru Svjetskog plivanja, a ono će onemogućiti sudjelovanje u radu tog tijela nakon navršenih 75 godina. Ograničen je i predsjednički mandat te usklađen s onim što propisuje Olimpijska povelja Međunarodnog olimpijskog odbora, a radi se o osmogodišnjem mandatu koji još jednom može bit produžen za četiri godine. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?