Sjedište svemirske agencije u BiH, šalju satelit u svemir

Sjedište Svemirske asocijacije jugoistočne Europe (SESA) naredne četiri godine bit će u BiH, a po riječima direktora te asocijacije Anesa Hadžiomerovića, svemirski program ima veliki značaj i predstavlja ogroman iskorak za BiH. 

Svemirsku asocijaciju jugoistočne Europe čine zemlje iz regiona, i to Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, zajedno s BiH, a da će sjedište Asocijacije biti u Bosni i Hercegovini odlučio je Upravni odbor SESA.

”SESA je nastala iz težnje o nekoj suradnji jer smo shvatili da smo dosta jači kada surađujemo i kad dijelimo svoju tehnologiju i iskustva nego kad se pojedinačno razvijamo. Rezultat toga je i nastao stvaranjem SESA-e”, kaže Hadžiomerović.

Dodaje kako je početkom naredne godine planirano i lansiranje satelita u svemir.

”Jedni od glavnih ciljeva SESA-e su promocija i aktivnosti u svemirskom programu gdje planiramo početkom iduće godine, zahvaljujući našim partnerima- Indijskoj svemirskoj agenciji, da lansiramo satelit u svemir. Pored toga što će raditi određene funkcije, dali smo na maštu i mališanima da budu dio ovog svemirskog programa, i to djeci predškolskog odgoja, vrtića, i osnovnih škola”, kazao je.

Pojasnio je kako su otvorili javni poziv “Pošaljimo dječiju maštu u svemir” kako bi djeca mogla da nacrtaju nešto i da pošalju te fotografije.

”Odaziv djece bio je neočekivano velik i sve fotografije će biti pohranjene u satelit koji će biti poslan u orbitu i kružiti oko planete. Kako se ova aktivnost provodi u BiH, tako se provodi i u ostalim zemljama članicama SESA-e”, naglasio je Hadžiomerović.

Po njegovim riječima, svemirski program je veliki korak za BiH.

 ”Svemirska asocijacija jugoistočne Europe je od velikog značaja za BiH. Dakle, mi kao BiH nismo dovoljno jaki da odgovorimo izazovima i “velikim igračima”, ali na ovaj način, kada se ujedinilo pet zemalja, a planiramo i proširenje na još neke zemlje, dijelimo svu našu tehnologiju i probleme”. Napomenuo je kako svi rade na volonterskoj bazi i da je ovo njihov prvi korak, prvenstveno zahvaljujući velikodušnosti Indijske svemirske agencije koja povodom 75 godina postojanja šalje 75 satelita u svemir, dakle tri rakete po 25 satelita, a jedan od tih satelita su poklonili SESA-i, piše Bljesak.info.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?