Časna sestra Marija Zrno: “Nogomet je prilika za iskazati humanost”

Časna sestra Marija Zrno, koja i sama ponekad igra nogomet, smatra da su nogometaši Hrvatske pokazali na Svjetskom prvenstvu humanost tješeći poražene suparničke igrače, što pozitivno utječe na ponašanje mladih, piše hrt.hr.

– Hrvati su se istaknuli po humanosti nakon svojih pobjeda. Nisu ponižavali protivnike nego su ih tješili i ohrabrivali pa time pokazali da je nogomet prvenstveno prilika da iskažemo svoju humanost, izjavila je Zrno u razgovoru za katoličku informativnu agenciju ACI Prensa sa sjedištem u Limi, glavnom gradu Perua.

Brazilski 21-godišnji napadač Rodrygo Goes plakao je pošto je promašio jedanaesterac protiv Hrvatske zbog kojeg je njegova reprezentacija ispala u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Katru. Luka Modrić, 37-godišnji kapetan Hrvatske i njegov suigrač iz Real Madrida, tješio je na travnjaku nesretnog mladića. Taj trenutak zabilježile su kamere brojnih svjetskih medija.

– Kada djeca puna entuzijazma usvajaju pozitivne karakteristike svojih nogometnih heroja radi se veliki iskorak prema humanosti, napominje Zrno koja radi s mladima u Hrvatskoj.

– Svjetsko prvenstvo ima smisla kada se događaju takve stvari, napominje u samostanu Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Zagrebu.

Ta 32-godišnja redovnica, odjevena u dres Hrvatske i s križem oko vrata, tehnicira loptom, a ima i dobar udarac lijevom nogom. Nogomet je zavoljela još u trećem razredu osnovne škole kada je od “jutra do mraka napucavala loptu s dečkima u kvartu”. U njezinoj četvrti živjelo je više dečki nego cura, a i njezin otac volio je nogomet.

Hrvatska je u subotu osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Katru.

Uoči utakmice osmine finala s Japanom, u kojoj je Hrvatska također pobijedila na jedanaesterce, “mladi i stari iz čitave Hrvatske molili su krunicu za hrvatsku reprezentaciju”, kaže Zrno.

– I baka našeg igrača Ivana Perišića, koji je zabio izjednačujući gol kojim se otišlo u produžetke, molila je ‘Zdravo Marijo’, napominje časna sestra.

– Tijekom te inicijative, ja sam osobno imala priliku poslati video izborniku Zlatku Daliću. Tom prilikom sam mu osobno prenijela savjete i podršku čitave nacije, dodaje nasmijana.

Dalić vjeru u Boga često spominje u svojim javnim nastupima.

– Mnogi igrači hrvatske reprezentacija otvoreno pokazuju privrženost Katoličkoj crkvi. Luka Modrić na kostobranima nosi fotografije svoje obitelji i Isusa. Na Svjetskom prvenstvu se moglo vidjeti vratara Domagoja Livakovića dok se moli uoči raspucavanja jedanaesteraca, kaže Zrno.

Deset časnih sestara s razvijenim hrvatskim zastavama i šalovima nalazi se na fotografiji koju je objavila ACI Prensa.

– U nogometu, kao i u duhovnom životu, konstantno se odvijaju epske borbe, ističe Zrno. 

– Onaj tko želi biti uspješan mora se dovesti do krajnjih granica. U nogometu to znači da moraš trenirati i onda kada nemaš snage, a u duhovnom životu moliti se kada misliš da ne možeš, dodaje.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?