Evo koja bi ministarstva u novoj Vladi FBiH trebala pripasti HDZ-u, a koja Osmorci

Iako još nije poznato kada i kako će biti formirana nova Vlada Federacije BiH, na čijem bi čelu trebao biti lider SDP BiH Nermin Nikšić, s obzirom na najavu lidera SDA Bakire Izetbegovića da njihov dopredsjednik FBiH Refik Lendo neće dati suglasnost na Nikšićevo imenovanje, predstavnici HDZ BiH i Osmorke već su usuglasili stranačku strukturu nove federalne izvršne vlasti, piše Hrvatski Medijski Servis.

Prema riječima budućeg federalnog premijera HDZ BiH bi trebao zadržati postojećih šest ministarskih pozicija, dok bi strankama Osmorke trebalo, uz premijersko pripasti i 10 ministarskih mjesta. Vladu Federacije BiH inače uz premijera čine 16 ministara, 8 iz reda bošnjačkog, 5 iz reda hrvatskog i 3 iz reda srpskog naroda, s tim da ukoliko je Bošnjak premijer zamjenici premijera su ministri- predstavnici druga dva konstitutivna naroda hrvatskog i srpskog.

– Ta raspodjela ići će prema rezultatima izbora, kazao je Nikšić u sinoćnjoj emisiji Face tv, govoreći o raspodijeli resora između stranaka Osmorke.

Podsjetimo, u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH od stranaka nove vladajuće većine najviše zastupnika imaju HDZ BiH i SDP po 15, s tim da je na listi HDZ BiH izabran i predsjednik HSS-a Mario Karamatić.

HDZ-u šest ministarstava

Narod i pravda ima 7, Naša stranka 6, a NES i Stranka za BiH ukupno 9 ( 5 plus 4) zastupnika. Tri zastupnika ima HDZ 1990, a jednog HNP. Predsjednik HNP-a i premijer Hercegbosanske županije Ivan Vukadin jučer je HMS-u potvrdio kako će ove dvije stranke, koji čine zasebnu koaliciju, podržati HDZ BiH kako na federalnoj tako i državnoj razini, gdje očekuju da će njihov kandidat predsjednik “Devedesetke” Ilija Cvitanović biti izabran u Dom naroda Parlamenta BiH, ali da neće tražiti pozicije u izvršnoj vlasti. Po jednog zastupnika u Zastupničkom domu federalnog parlamenta imaju dvije stranke, članice “Osmorke” BH inicijativa zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića i PDA.

Kadrovi HDZ BiH u proteklih 8 godina, a tako bi trebalo biti i u sljedeće četiri trebali bi biti na čelu federalnih ministarstava; financija, prometa i komunikacija, prostornog uređenja, pravde, zdravstva te kulture i sporta. Tko će od sadašnjih HDZ-ovih dužnosnika ostati na ministarskim pozicijama, a koji će resori biti “kadrovski osvježeni” ostaje vidjeti. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nedavno je izjavio kako bi od šest ministarskih pozicija koje će pripasti HDZ-u na dvije trebale biti dame.

Ova ministarstva trebala bi pripasti Osmorci

Što se tiče stranaka Osmorke njima bi, uz mjesto federalnog premijera, pripasti i sljedeći resori; unutarnji poslovi, energetika, industrija i rudarstvo, rad i socijalna politika, zatim ministarstvo branitelja i ratnih invalida, raseljenih osoba i izbjeglica, znanosti i obrazovanja, trgovine, poduzetništva i obrta, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te ministarstvo turizma i zaštite okoliša. Koliko će kojoj stranci Osmorke pripasti ministarstava i koja ministarstva stranački čelnici, prema Nikšićevim riječima još nisu precizno dogovorili. Jedino je poznato da su predstavnici Stranke za BiH zainteresirani za ministarstvo energetike, industrije i rudarstva, a NES-a za ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Skoro dvotrećinska većina u oba doma

Inače, nova koalicija bi, nakon jučerašnje najave predsjednika Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivana Vukadina, da će se 4 zastupnika HNP-a i HDZ 1990 podržati HDZ BiH na federalnoj razini, u Zastupničkom Parlamenta FBiH domu trebala imati gotovo dvotrećinsku većinu 63, od ukupno 98 zastupnika koliko broj ovo zakonodavno i predstavničko tijelo.

Nova vladajuća većina ima u Domu naroda federalnog parlamenta- 52 izaslanika, što je, ne računajući 3 izaslanika SNSD, jedan manje od dvotrećinske većine. Naime, ovaj parlamentarni dom prema novim izbornim pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt FBiH broji ukupno 80 izaslanika.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?