Vulić: Krećemo u proceduru smjene članova SIP-a

Predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da odluku o izboru, preuzimanju i prestanku funkcije člana Središnjeg izbornog povjerenstva BiH donosi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

– Član 2.9 Izbornog zakona kaže: Središnje izborno povjerenstvo BiH je neovisan organ koji podnosi izvještaj neposredno Parlamentarnoj skupštini BiH i čija ovlaštenja iz nje proizilaze. Apostrofiram, ovlaštenja iz nje proizlaze, tako da nema SIP-a bez Parlamentarne skupštine BiH koja joj daje ovlaštenja – pojasnila je Vulić.

Osvrnuvši se na priopćenje SIP-a u kojem su naveli da ni u Izbornom zakonu BiH, niti bilo kojem drugom zakonu ne postoji pravni institut opoziva članova Središnjeg izbornog povjerenstva, Vulić je za RTRS kazala da je ne iznenađuju puste želje i vapaji aktualnih članova SIP-a s obzirom na to da primaju plaću oko 7.000 KM, a između dva izborna ciklusa ne rade ništa, vjerojatno ni ne odlaze na posao.

– Nakon što pravni timovi SNSD, HDZ-a i ‘Osmorke’ usuglase stavove o ovom pitanju, krenut ćemo u procedure smjene i raspisivanja natječaja za nove, profesionalne članove SIP-a. Parlamentarna skupština je dejtonska kategorija, a Sud BiH nije i ne vidim nadležnost Suda da intervenira u konačne odluke Parlamentarne skupštine – rekla je Vulić.

Ona je poručila aktualnim članovima SIP-a da potraže poslove u veleposlanstvima ili političkim strankama za koje rade.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?