Trijumf braće Boe u sprintu, Legović odličan u debiju

Johannes Thingnes Boe i njegov stariji Tarjei osvojili su zlatno i srebrno odličje u subotnjem sprintu (10 km) na Svjetskom prvenstvu u biatlonu, koje se održava u njemačkom Oberhofu.

U zahtjevnim vremenskim uvjetima, u kojima su biatloncima posao otežavali magla i vjetar, odličan debi na svjetskim prvenstvima u seniorskoj konkurenciji imao je 17-godišnji hrvatski reprezentativac Matija Legović. Promašio je samo jednu metu u stojećem stavu i na cilj došao sa dvije minute i 42.8 sekundi zaostatka za pobjednikom što mu je donijelo 48. mjesto i nastupu u nedjeljnoj dohvatnoj utrci (15.30 sati).

Legović je u ovoj utrci nadmašio i jedinog osvajača biatlonskog olimpijskog odličja za Hrvatsku, a danas slovenskog reprezentativca Jakova Faka, koji je imao dva promšaja i 17 sekundi lošije ukupno vrijeme od hrvatskog juniora i završio na za njega razočaravajućem 63. mjestu.

Nažalost, Krešimir Crnović je imao tri promašaja, jedan u ležećem i dva u stojećem stavu, te je morao trčati dodatnih 450 metara u tri kaznena kruga pa je njegov zaostatak bio tri minute i 32.5 sekundi, što nije bilo dovoljno za plasman među 60 najboljih koji će u nedjelju nastupiti u dohvatnoj utrci. Crnković je završio na 75. mjestu u konkurenciji 111 natjecatelja koji su startali.

Najbolji biatlonac svijeta J. T. Boe prvi je krenuo sa starta te su mu uz jedan promašaj u ležećem stavu trebale 23 minute i 21.7 sekundi za svladavanje dionice od 10 kilometara, što je vrijeme koje nijedan konkurent 29-godišnjeg Norvežanina nije uspio nadmašiti. Tako je J. T. Boe po treći put u karijeri osvojio naslov svjetskog prvaka u sprintu, što mu je peto zlato te ukupno 12. odličje u pojedinačnim nastupima na svjetskim prvenstvima.

Najviše mu se približio njegov pet godina stariji brat Tarjei koji je pogodio svih deset meta i na kraju zaostao za 14.8 sekundi, što je bilo dovoljno za srebrno odličje, njegovo treće u sprintu na svjetskim prvenstvima i ukupno deveto u pojedinačnim nastupima.

Da slavlje Norvežana bude potpuno pobrinuo se 25-godišnji Sturla Holm Laegreid osvojivši brončano odličje sa 39.9 sekundi zaostatka za pobjednikom. Laegreidu je to treće pojedinačno odličje na svjetskim prvenstvima, nakon što je prije dvije godine na slovenskoj Pokljuki bio svjetski prvak u individualnoj utrci te u natjecanju sa zajedničkim startom.

Kako je i četvrto mjesto osvojio Norvežanin, 25-godišnji Johannes Dale, prvi put u povijesti svjetskih prvenstava se dogodilo da su najbolja četvorica biatlonaca došla iz iste države.

U nedjelju su u Oberhofu na rasporedu dvije dohvatne utrke: 60 najboljih biatlonki iz sprinta će se za nova odličja boriti od 13.25 sati, a od 15.30 sati će to isto činiti 60 najboljih biatlonaca, a među njima i 17-godišnji hrvatski predstavnik Matija Legović.

SP biatlon – sprint (m):

1. Johannes Thingnes Boe (Nor) 23:21.7

2. Tarjei Boe (Nor) +14.8

3. Sturla Holm Laegreid (Nor) +39.9

4. Johannes Dale (Nor) +43.6

5. Dmitro Pidručnji (Ukr) +53.4

48. MATIJA LEGOVIĆ (HRV) +2:42.8

75. KREŠIMIR CRNKOVIĆ (HRV) +3:32.5

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?