Novi test otkriva pritajeni rak pluća ranije

Prvi put smrtonosni oblik raka pluća mogao bi se dijagnosticirati u trenutku kad je još uvijek izlječiv, pokazalo je novo istraživanje koje proučava antitijela povezana s tom bolešću, piše hrt.hr.

Rak pluća malih stanica (SCLC) čini oko 14 posto dijagnoza raka pluća u SAD-u i šesti je vodeći uzrok smrti od raka u SAD-u.

Dok je CT dobar za probir drugih vrsta raka pluća, nije koristan za otkrivanje SCLC-a prije nego što se proširi tijelom.

U vrijeme postavljanja dijagnoze, 70 posto slučajeva SCLC je metastatsko, a stopa petogodišnjeg preživljenja je manja od 6 posto.

Poznato je da pacijenti s SCLC-om imaju antitijela koja greškom napadaju njihove živce.

Autori novog rada u časopisu Science Translational Medicine sada su identificirali pet takvih “autoantitijela” koja su prisutna u posebno visokim razinama kod pacijenata s SCLC-om i mogu se koristiti za otkrivanje u ranim fazama bolesti.

U eksperimentima koji su koristili pohranjene uzorke krvi iz tri velike skupine pacijenata sa i bez SCLC, pozitivni testovi za autoantitijela bili su otprilike 65 do 79 posto točni za dijagnosticiranje bolesti, a negativni testovi bili su 65 do 87 posto točni za njezino isključivanje, objavili su znanstvenici.

– Dodavanje podataka o povijesti pušenja pacijenata rezultatima krvnih pretraga čini predviđanja još preciznijima, otkrili su.

Dr. Paul Lampe, čiji je tim u Centru za rak Fred Hutchinson u Seattleu proveo istraživanje, rekao je da planiraju nastaviti s testiranjima i zatim podnijeti zahtjev za regulatorno odobrenje.

– Cilj je, rekao je, provesti test zajedno sa standardnim godišnjim CT pregledom raka pluća kod teških pušača i drugih visokorizičnih osoba.

– Također smo otkrili da neka od tih autoantitijela napadaju proteine (na) površini tumorskih stanica, rekla je voditeljica studije Kristin Lastwika za Reuters.

– Trenutno istražujemo te proteine specifične za tumore kao nove mete za liječenje raka i ranu dijagnostiku, dodala je. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?