Amazonova tvrtka Zoox testira robotaksi bez volana i papučica

Amazonova robotaksi tvrtka Zoox uvodi samovozeći automobil bez volana ili papučica na javne ceste u SAD-u kao dio pokusa za uspostavljanje mobilnosti bez vozača.

Taksi, dizajniran za četiri putnika, završio je prvu probnu vožnju između dvije zgrade tvrtke u Foster Cityju u Kaliforniji, objavio je Zoox.

Na testnoj ruti vozilo se kretalo brzinom do 35 milja na sat (56 km/h), prolazilo kroz semafore i skretalo lijevo i desno. Sada se planira uspostaviti prijevoz za zaposlenike.

Zoox se priprema pokrenuti uslugu robotaksi u Las Vegasu, među ostalim lokacijama, a također šalje prerađene Toyote SUV sa senzorima kao testna vozila na ceste u San Franciscu i Seattleu.

U međuvremenu, Cruise, tvrtka koja pripada automobilskom divu General Motorsu, također želi uvesti robotaksi bez volana i pedala u SAD-u.

Cruiseu je već dopušten prijevoz putnika u dijelu San Francisca, ali zasad samo noću. Tvrtka koristi prerađene električne automobile Chevrolet Bolt, koji imaju volane i pedale, ali nemaju vozača.

Međutim, nekoliko incidenata u kojima su vozila Cruisea nakratko blokirala ceste završilo je na naslovnicama posljednjih mjeseci. Grad San Francisco od tada se opire zahtjevu Cruisea i Googleove sestrinske tvrtke Waymo za proširenje robotaksi operacija.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?