Prijedlog zakona u RH: Razvod braka kod javnog bilježnika

Javni bilježnici moći će kao povjerenici suda postupati u određenim nespornim izvanparničnim postupcima – među ostalim, kod sporazumnog razvoda braka, predlaže Vlada novim zakonom o izvanparničnom postupku koji je uputila u Sabor. Javnim bilježnicima povjerilo bi se postupanje i kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanju smrti te uređenja međa i razvrgnuća suvlasničke zajednice ako su stranke podnijele sporazumni prijedlog, piše hrt.hr.

Novi se zakon donosi jer se u Hrvatskoj primjenjuju pravna pravila Zakona o sudskom vanparničnom postupku Kraljevine Jugoslavije iz 1934. koja su danas neprimjenjiva, a smisao i svrhu izgubile su i stalne derogacije posebnim zakonima, pri čemu heterogenost pravnih pravila uzrokuje pravne nesigurnosti te može rezultirati različitim pravnim rješenjima o toj pravnoj stvari.

– Svrha predloženog zakona stoga je urediti pravila izvanparničnog postupka kojima bi se taj postupak osuvremenio i građanima te poslovnim subjektima kvalitetnu i transparentnu pravnu zaštitu i zajamčio pravnu sigurnost, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?