Delegacija EU u BiH: “Kriminalizacija klevete će pogoršati slobodu izražavanja i medija”

Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini smatra da bi kriminalizacija klevete predstavljala nazadak u smislu jamstva slobode izražavanja kao temeljnog ljudskog prava – izjavio je Feni glasnogovornik Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig.

Komentirajući nacrt izmjena i dopunama Kaznenog zakonika RS, kojim se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete, iz Ureda EU u BiH naglašavaju da se kvalifikovanje klevete kao krivičnog djela smatra zastarjelim pristupom, a dekriminalizacija klevete u BiH 2002. je bila značajno dostignuće za BiH.

-Sloboda izražavanja je temeljno pravo. U ključnom prioritetu br. 12 iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji, Bosna i Hercegovina se poziva da poduzme konkretne korake u jamčenju slobode izražavanja i slobode medija i zaštiti novinara – poručio je Koenig.

Štoviše, podvlači on, kada je Europska komisija u listopadu 2022. dala preporuku za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, napravljeno je to s očekivanjem da će određene reforme biti provedene bez daljeg odlaganja. Jedna od njih je i jačanje slobode izražavanja i slobode medija.

Kako napominju iz Ureda EU u BiH, nedavno objavljeni Izvještaj Europske komisije za BiH ističe tendenciju političara i javnih dužnosnika u BiH da uporno koriste mogućnost tužbi kako bi zastrašili novinare i primorali ih na autocenzuru.

U ovom kontekstu, upozoravaju, kriminalizacija klevete ima potencijal da pogorša, umjesto ojača slobodu izražavanja i slobodu medija.

Vlada Republike Srpske nedavno utvrđenim izmjenama i dopunama Kaznenog zakonika uvodi nova kaznena djela protiv časti i ugleda, kaznena djela uvrede, klevete, kao i iznošenja osobnih i obiteljskih prilika. Ovim zakonskim izmjenama najavljuju novčane kazne za navedena krivična djela u rasponu od 5.000 do čak 50.000 KM.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?