Uskoro završetak radova na stonskoj obilaznici

Radovi na posljednjem dijelu projekta cestovnog povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje, stonskoj obilaznici, pred samim su završetkom. Tehnički pregled trebao bi početi za mjesec dana, nakon čega bi i cijela dionica od Prapratnog do spoja s Jadranskom magistralom u mjestu Doli trebala biti puštena u promet. Naša ekipa automobilom se danas prvi put provezla tim dijelom nove ceste preko Pelješca, na kojoj je i novoizgrađeni Most Ston, piše hrt.hr.

Za posljednju fazu projekta pristupnih cesta Pelješkom mostu ipak se vidi svjetlo na kraju tunela. Pandemija, inflacija, loši vremenski uvjeti razlozi su zbog kojih otvorenje stonske obilaznice čeka proljeće. 

– Sam dio trase, odnosno prometnice, je u visokoj fazi gotovosti. Ostalo nam je još samo izvršiti izvedbu habajućeg sloja i postavu prometnih znakova i ograda, kaže Ivo Mušura, glavni inženjer gradilišta.

Riječ je o finesama, dok je najkompleksniji dio izgradnje već odavno završen.

Ekipa HRT-a se danas u pratnji inženjera grčkog Avaxa i Hrvatskih cesta prevezla novim mostom, specifičnim jer povezuje dva tunela – Polakovicu i Supavu. No, dalje od tunela Supava nisu mogli jer upravo na tom dijelu traju završni radovi. 

Na samoj dionici posebno izazovna bila je izgradnja mosta Ston. Njegovu konstrukciju izgradio je Brodosplit, a posebno zahtjevno ju je bilo dovesti i postaviti. 

– Iz šest komada montirati most od 500 metara nije bilo jednostavno. Naime, imamo dizalicu „Manitowoc” od 750 tona koja je segmente od 350 metara dizala na visinu od 450 metara, objašnjava Matko Balić, Brodosplit.

Već za tjedan dana most će biti asfaltiran. Nakon toga slijede završni radovi u drugom tunelu, a sve će ovisiti o vremenskim uvjetima koji ovih dana nisu idealni. 

Mušura je iznio i plan dovršetka.

– Kroz četvrti mjesec obavljanje tehničkog pregleda, pregled ispitivanja svih sustava i onda kada se utvrdi da je sve ispravno, znači po dobivanju uporabne dozvole se cesta može pustiti u promet.

Uskoro stiže turistička sezona, pa će vožnja obilaznicom pridonijeti kvaliteti prometa i smanjiti gužve kroz Ston, čiji mještani, bez obzira na to što će se njih obilaziti, ipak očekuju dobru sezonu.

– Neće uopće ugroziti turizam, ali ovo što se napravilo, ovo je stvarno fantazija, zadovoljan je Željko Kopanica.

Mario Bellina
 ističe da 20% stanovništva živi od turizma i nadaju se da će i dalje biti dobra sezona.  

Prema očekivanjima, ona bi ove godine trebala biti rekordna, a tomu će zasigurno pridonijeti i puštanje ove dionice u promet.  

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?