Važnost gubitka tjelesne mase u kontroli dijabetesa

Osobe koje postignu gubitak 10% ili više tjelesne mase u prvih pet godina nakon dijagnoze dijabetesa tipa 2, imaju najveće izglede za remisiju bolesti, pokazala je studija obavljena 2019. godine.

Kako se navodi, istraživači sa Sveučilišta u Cambridgeu proučavali su podatke iz prospektivne kohortne studije u koju je bilo uključeno 867 osoba s dijagnosticiranim dijabetesom u dobi od 40 i 69 godina. Istraživači su utvrdili da je kod 257 sudionika (30%) došlo do remisije bolesti nakon petogodišnjeg praćenja. Kod osoba koje su u prvih pet godina nakon dijagnoze postigle gubitak tjelesne mase od 10% ili više, vjerojatnost za remisiju bolesti bila je dvostruko veća u odnosu na one koje su zadržale istu tjelesnu masu.

Rezultati ukazuju da je moguća remisija dijabetesa kroz barem pet godina i uz skromniji gubitak kilograma od 10%. To će biti više motivirajuće i prema tome dostižnije za mnoge ljude. Ova saznanja ojačavaju važnost kontroliranja tjelesne mase, što se može postići promjenom prehrane te povećanjem tjelesne aktivnosti. Dijabetes tip 2, iako je kronična bolest, može dovesti do značajnih komplikacija, ali kao što pokazuje studija, može se kontrolirati i čak dovesti do remisije.

Više o dijabetesu i prevenciji saznajte OVDJE

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?