Orkanska bura paralizirala promet, podno Velebita udari i do 180 km/h – video

Zbog olujne bure s orkanskim udarima i dalje su na snazi crvena upozorenja meteoalarma na cijeloj jadranskoj obali, uključujući unutrašnjost Dalmacije. U prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije. Na snazi su zabrane prometa za pojedine skupine vozila. Zbog olujne bure pao je dio fasade u središtu Šibenika, piše hrt.hr.

Situaciju pratite iz minute u minutu: 

Trenutno je jedini otvoreni pravac iz Dalmacije prema unutrašnjosti za osobna vozila onaj preko Obrovca

12:21

– Na Maslenici su zaista jaki udari bure u rasponu od 65 pa sve do 160 km/h. Rezultiralo je to zatvaranjem pojedinih dionica tako da je autocesta A1 između čvora sv. Rok i Posedarje zatvorena za sve skupine vozila. Stari Maslenički most je otvoren, no važno je napomenuti kako je državna cesta Maslenica – Zaton Obrovački također zatvorena za sve skupine vozila, , u Dnevnik u podne je javila Ana Štrelov.
Kaže kako su terenu zatekli manje gužve pojedinih osobnih vozila ali i kamiona i autobusa koji su krenuli ovim pravcem.

– Trenutno je jedini otvoreni pravac iz Dalmacije prema unutrašnjosti za osobna vozila onaj preko Obrovca, a za ostale kategorije vozila pravac Gračac-Knin-Kistanje. Problemi su i u brodskom prometu na zadarskom području. Na snazi je crveni meteoalarm duž cijele obale. Smirivanje vremena očekuje se tijekom večeri, javila je Štrelov te pozvala sve one koji ne moraju hitno krenuti na put da odgode svoja putovanja. 

Podno Velebita najjači udari bure dosežu i 180 kilometara na sat

11:28

Problema ima i sjevernije, na Kvarneru, gdje podno Velebita najjači udari bure dosežu i 180 kilometara na sat.

Za sve skupine vozila zatvorena je Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, a samo automobili mogu prometovati magistralom između Senja i Karlobaga te autocestom A6 između čvorova Kikovica i Delnice.

Smirivanje vremena očekuje se tijekom večeri i noći

10:14

– Olujni udari bure i danas otežavaju promet u Dalmaciji. Očekuju se udari bure i do 165 km/h. Na snazi je crveni meteoalarm duž cijele obale. Smirivanje vremena očekuje se tijekom večeri i noći, javila je Ana Štrelov

Olujna bura rušila dijelove fasade u središtu Šibenika

08:57

Dio fasade odlomio se i pao sa zgrade na šibenskoj obali u čijem se prizemlju nalazi Kuća umjetnosti Arsen. Nitko, srećom, nije stradao, a nema ni materijalne štete.

Prostor će biti ograđen zbog opasnosti od otpadanja drugih dijelova fasade.

Ograničenja u cestovnom prometu

07:54

Za sva vozila, osim za osobna, mogući i preporučeni pravci iz unutrašnjosti u smjeru Dalmacije i obrnuto su autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Knina i Kistanja: čvor Sveti Rok-Gračac-Knin-Kistanje-Benkovac-čvor Benkovac i obrnuto te državnom cestom DC1 Karlovac-Slunj-Gračac-Knin-Split i obrnuto.

Zbog vjetra, za sve skupine vozila zatvoreni su dionica autoceste A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje (preporučeni obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina. Zatvorena je i Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar DC3) te državne ceste Solin-Klis i Gračac-Obrovac-Karin.

Na Mostu Dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku, državnim cestama DC1 Vaganac-Ondić i između mjesta i GP Ličko Petrovo Selo zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali između Bakra i Senja, autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće te lokalnoj cesti Kraljevica-čvor Križišće dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom

Poteškoće u pomorskom prometu

07:50

U prekidu su trajektne linije Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda, Šibenik-Kaprije-Žirje, Sumartin-Makarska, Split-Supetar, Sućuraj-Drvenik, Ploče-Trpanj i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

I katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Šibenik-Kaprije-Žirje, Ubli-Korčula-Dubrivnik, Split-Rogač-Milna, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Vis-Hvar-Split, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli te Split-Hvar-Korčula u prekidu su kao i brodske linije Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko i Orebić-Korčula.

Očekuje se postupno smirivanje vjetra

07:15

U Hrvatskoj će i dalje biti vjetrovito te u većini krajeva promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima s najvišim dnevnim temperaturama od 2 do 8, a na Jadranu između 8 i 14 Celzijevih stupnjeva. Uz više oblaka moguće su slabe oborine, malo kiše na krajnjem jugu i istoku zemlje, a u Lici malo snijega, kojeg povremeno može biti i na istoku. Pretežno sunčano bit će na sjevernom Jadranu. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na udare i olujan, a na Jadranu jaka i olujna bura, mjestimice s orkanskim udarima.

Više pogledajte u jutrošnjoj prognozi koju je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska pripremio Tomislav Kozarić

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?