Američko veleposlanstvo u BiH: Lažne su optužbe da smo utjecali na sudski proces, podržavamo neovisne institucije

Povodom današnje prvostupanjske presude u aferi “Respiratori”, u kojoj su osuđeni Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak, oglasili su se iz Američkog veleposlanstva u BiH na Twitteru.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Sjedinjene Države snažno podržavaju neovisne i hrabre institucije za provođenje zakona, tužiteljstva i pravosuđa koje rade u ime građana ove zemlje na istrazi, procesuiranju i kažnjavanju korupcije, koja muči bosanskohercegovačku demokraciju i ekonomiju, i koja je pokretač toga da mnogi građani ove zemlje odu i grade živote za sebe i svoje obitelji negdje drugdje.

Anketa za anketom i metrika za metrikom naglašavaju da građani nemaju povjerenja u ove institucije i da je korupcija sve gora. Oduvijek smo pozivali pravosudne institucije u BiH da pozovu moćne na odgovornost za svoje postupke.

Optužbe da je Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država utjecalo na bilo koji aspekt ovih ili bilo kojeg drugog sudskog postupka su lažne i obmanjujuće. Snažno ih odbijamo – naveli su iz Veleposlanstva SAD.

Podsjetimo, kako je obrazložio sudac Branko Perić, koji je izdvojio mišljenje tijekom izricanja presude, Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak na šest, a Fikret Hodžić na pet godina zatvora. Krivim je proglašena i Hodžićeva “Srebrena malina”, kompanija putem koje je nabavljeno 100 respiratora. “Srebrena malina” mora platiti 200.000 KM kazne.

Riječ je o prvostupanjskoj presudi na koju postoji pravo žalbe.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?