Marinko Gilja se oglasio nakon kolektivne ostavke uprave Elektroprivrede HZ HB

Marinko Gilja, generalni direktor JP “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne” d. d. Mostar, oglasio se priopćenjem za javnost nakon što su on i cijela uprava ovog javnog poduzeća podnijeli kolektivnu ostavku, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-U svjetlu nedavnih napisa u medijima, a posebice uzimajući u obzir odjek kojeg je negativni poslovni rezultat ostvaren u 2022. godini izazvao u određenom dijelu javnosti, smatramo bitnim upravo u ovom trenutku pojasniti i iznijeti određene činjenice, navodi Gilja u pisanoj izjavi za javnost.

Ponovio je da je negativni poslovni rezultat EP HZ HB u 2022. godini posljedica izrazito nepovoljne situacije na tržištu električne energije, gdje su, kako dodaje, cijene električne energije bile i do 10 puta više od cijena ostvarenih prethodnih godina.

“S druge strane Odlukom Vlade Federacije BiH o ograničavanju povećanja cijena opskrbe električnom energijom do maksimalno 20% u odnosu na prethodnu godinu, naša prodajna cijena električne energije je zapravo u potpunosti ograničena, i to znatno ispod tržišnih cijena. S obzirom na to da je naš cjelokupni proizvodni portfelj obnovljiv, a u 2022. godini bilježimo izrazito lošu hidrologiju, razvidno je kako smo za potrebe osiguranja kontinuirane opskrbe naših krajnjih kupaca, nedostajuće količine električne energije, uglavnom u ljetnim mjesecima, nabavljali i po 10 puta višim cijenama u odnosu na prodajne cijene. Jednostavno je zaključiti kako je, upravo iz gore navedenih razloga, gubitak bio neizbježan”, navodi odlazeći direktor EPHZ HB.

On dodaje da su, unatoč svemu navedenom, i u ovim smo turbulentnim vremenima uspješno osigurali kontinuiranu i kvalitetnu isporuku električne energije njihovim krajnjim kupcima.

-S obzirom na to da smo žrtvovanjem vlastite dobiti zapravo amortizirali učinke rasta cijena energenata industriji, kućanstvima i gospodarstvu u cjelini na području našeg djelovanja, naša misija kao javnog poduzeća je ispunjena, istaknuo je Gilja.

Podsjetio je na iznimno dobar poslovni rezultat ovog poduzeća u prvom kvartalu ove godine.

-Zahvaljujući prije svega dobroj hidrologiji, ali i optimizaciji troškova i dobrom planiranju, u ovom trenutku sa zadovoljstvom možemo istaknuti činjenicu da je proizvodnja električne energije u našim pogonima u prvom kvartalu 2023. premašila planiranu za gotovo 25%, te kako je u ovom razdoblju ostvarena dobit od preko 50 milijuna KM. Za očekivati je kako će se ovaj pozitivan trend nastaviti i dalje, stoji u priopćenju za javnost koje potpisuje Marinko Gilja, generalni direktor EP HZ HB.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?