Tko je Čuba? Lijepo lice i prijeka narav, najkraći je opis Splićanina koji zadnjih godina vješto pleše na rubu zakona

S prostrjelnom ranom potkoljenice Josip Čubelić (36) zvani Čuba je zadržan na liječenju u KBC Split. Ulaze u bolnicu čuva policija u strahu da se napadač ne bi vratio dovršiti posao. Unatoč teorijama kako pucanj u nogu znači upozorenje, a ne pokušaj ubojstva, splitska policija ništa ne želi prepustiti slučaju.

Piše Katarina Marić Banje/slobodnadalmacija.hr

Njihov strah od novog napada, mogao bi ukazivati kako imaju naznake tko je napadač te da se radi o osobi kojoj su vatreni obračuni sastavni dio posla. Ilegalnog, naravno. Međutim, za sada ne žele izlaziti u javnost s pretpostavkama, pogotovo što nemaju uhićenog osumnjičenika.

Rana koju je zadobio Josip Čubelić nije opasna po život, a za pretpostaviti je kako će se od nje brzo oporaviti zbog svoje konstitucije. Za sada nije poznato je li imao oružje kod sebe kada je ranjen, ali u svom dosjeu ima evidentirano ilegalno posjedovanje pištolja.

Na predjelu Table na splitskim Skalicama došlo je do pucnjave
foto: Joško Šupić/Cropix

Prije godinu dana je oko 1 sat ispred kafića u Lovreću mahao pištoljem marke Mauser. On i njegov prijatelj su zatečeni i uhićeni od strane policije, a pištolj im je nađen u vozilu kojim su došli.

Utvrđeno je da je oružje prazno i da nemaju streljiva za njega, a izjavili su kako su Mauser našli taj isti dan i uzeli ga sa sobom. Kako su obojica bili pijani, zadržani su u policijskoj postaji gdje su prenoćili i otrijeznili se.

Tada je Čubelić prijavljen prekršajnom sudu zbog ilegalnog posjedovanja oružja i remećenja javnog reda i mira. Mjesec dana prije toga je bio također prijavljen Prekršajnom sudu u Splitu, nakon tučnjave pred poznatim klubom na splitskom predjelu Gripe.

Prema policijskom izvješću, u tučnjavi su sudjelovale dvije ekipe s ukupno devet osoba predvođene s Josipom Čubelićem s jedne i Kristijanom Stojanovićem (41) zvanim Kiki, s druge strane. Stojanović je na Prekršajnom sudu u Splitu proglašen krivim i osuđen na 62 dana zatvora dok je Čubelić oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Glavni dokaz su bile snimke nadzornih kamera na kojima se Čubelić nije vidio, a i sam je negirao sudjelovanje u sukobu. Pričalo se tada da je noć prije sukoba na Gripama, izbio bio sukob u lokalu u Dugopolju, ali to policija nije uspjela dokazati.

Josip Čubelić se spominjao i kao dio ekipe koja je krajem ožujka 2022. godine bila u unajmljenom apartmanu na Zenti u Splitu gdje je metkom u glavu ranjen 26-godišnjak. Uz njega je u apartmanu bilo još sedam osoba među kojima i Josip Čubelić.

Nakon kobnog hica, pozvali su Hitnu pomoć te su Čubelić i još jedan iznijeli mladića sa stravičnom ranom na glavi. Policija ih je odmah sve ispitala i napravila očevid, navodno se ranjavanje dogodilo prilikom igranja ruskog ruleta.

Mladić je  u stanju opasnom po život zadržan na intenzivnoj njezi u KBC Split. Nakon što je okončano kriminalističkog istraživanje nije prijavljen nitko od muškaraca iz apartmana kao krivac za teške ozljede glave.

Za krvni delikt Josip Čubelić je bio osumnjičen krajem 2017. godine kada je vatrenim oružjem u Srinjinama po nogama izrešetan Marijo Bečić, bivši Mister turizma. Nakon sedam mjeseci istrage, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu obustavilo je postupak protiv Čubelića zbog nedostatka dokaza.

Čubelića se sumnjičilo da je 25. studenoga 2017. godine oko 18.30 u Srinjinama sačekao Bečića, nakon što su se prije dogovorili da će se naći kako bi razjasnili priču oko sukoba koji se dogodio tog dana oko 4 ujutro ispred jednoga splitskog noćnog kluba.

Kad je Bečić izašao iz vozila, sumnjalo se da je Čubelić u njega iz pištolja ispalio tri hica. Marijo Bečić je bježeći pao na pod, a Čubelić je bio prijavljen kako je došao do njega, ispalio još dva metka u noge te ga udario pištoljem po glavi nakon čega je pobjegao.

Na ljeto 2018. godine je pušten iz istražnog zatvora kada je nad njim obustavljen postupak. Iste godine u svibnju je na proslavu njegovog 31. rođendana u restoranu na zadnjem katu splitskog trgovačkog centra “Joker” upalo tridesetak interventnih policajaca.

Policajci su prekinuli večeru na kojoj su bila poznata imena splitskog krimmiljea. Nakon što su njih pretresli, obavili su i pretragu njihovih vozila u garaži centra. Kod jednog od njih nađen preklopni nož, drugi je imao bokser, a treći manju količinu kokaina.

Za najteže kazneno djelo je Josip Čubelić osuđen kada je za pokušaj ubojstva dobio pet godina i dva mjeseca zatvora. Sankcija mu je dosuđena zbog pokušaja ubojstva Aleksandra Dimitrova, poznatijeg pod nadimkom Aco Rus, u travnju 2013. godine u Velebitskoj ulici te zbog opće opasne radnje i nedozvoljenog držanja oružja.

Tada ga je u zatvoru na splitskim Bilicama napao Ante Bilić zvani Baraba iz Splita, boksač osuđen za ubojstvo Marjana Bilića Kovačevića na 12 godina zatvora.  Čubelić je od udarca s leđa bio bez svijesti nekoliko minuta, a Ante Bilić je kažnjen s premještajem u zatvor u Šibenik.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?