Što u Mostaru nude turistima? Prodajemo suvenire iz Hong Konga i Kung Fua, zato sam krenuo praviti autohtone mostarske kipove

Vedran Zolj, medicinski tehničar se bacio u turističke vode u Mostaru i pravi unikatne suvenire te je o svemu govorio za N1.

U masi istih, dobro poznatih proizvoda u staroj gradskoj jezgri Mostara, na policama Vedranove trgovine ističu se originalni, ručno rađeni suveniri.

“Mi prodajemo stvari koje se ne prave na ovom kontinentu, za koje bi se moglo reći da su napravljene u starim mostarskim mahalama u Hong Kongu i Kung Fuu u nekim mahalama i to prodajemo, imamo jako malo svog. Izuzev ljudi koji slikaju i rade u limu, mi imamo vrlo malo svojih elemenata, a doživite da kad vas netko traži da kupite nešto svoje, jedino što mu možete ponuditi je magnet ili set za kavu, ali nemate artikala koji su stvarno drugačiji”, rekao je za N1 Vedran Zolj kojeg je to ponukalo da pravi seriju autohtonih mostarskih suvenira.

Uzeo stvar u svoje ruke, od mljevenog kamena napravio je kipove visoke 20 cm u stilu čuvara Starog mosta i Derviša, a u tijeku je izrada Šantićeve Emine.  

Želi prikazati tradiciju, duh i kulturu prošlosti.

Sama izrada, priznaje, zahtijeva puno truda, vremena i strpljenja. U samoj finalizaciji dobio je potporu akademskih kipara na ručnom oblikovanju, brušenju i bojanju. Uz stalni rad, kaže, u jednoj godini mogao bi napraviti oko tisuću ovakvih komada. No osim vremena, sve to, kaže, iziskuje i velike troškove.

Jedna cijena repromaterijala je na početku mjeseca, dok dođete do kraja mjeseca druga je cijena koja skoči 20-30 posto, istaknuo je.

Iako ima kupaca koji traže samo kvalitetne i originalne suvenire, većina je onih koji biraju samo simboličan suvenir od jednog do pet eura. No to Vedrana ne sprječava da razmišlja o još jednoj novoj kolekciji suvenira, piše N1, a prenosi Dnevni list.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?