NAPALI KUMA ŠTO JE NA VJENČANJU DAO ‘SAMO 400 KM’! MIŠLJENJA PODJELJENA, A ODGOVOR SOCIOLOGA SVE OSTAVIO BEZ TEKSTA

Link na izvornu vijest

Naime, jedan Beograđanin Dušan P. (32) za nekoliko mjeseci treba da bude kum na vjenčanju, a kao “poklon” mladencima u kovertu je htio da stavi 500 eura (oko 977 KM). Ipak, neki njegovi prijatelji tvrdili su da je ta suma previsoka, dok su drugi rekli da ja cifra premala.

Drugi Beograđanin ispričao je svoju stranu priče. Na svadbi na kojoj je bio kum u kovertu je stavio 200 eura (skoro 400 KM), a prijatelji su mu rekli da je ta cifra premala.

Ipak, on tvrdi da je vjenčanje bilo organizovano samo u opštini, a bili su prisutni samo kumovi i mladenci. Uz novac, madoj je kupio poklon, a pojedinci tvrde da je to i dalje malo, bez obzira na to što nije bilo velikog slavlja i stolica.

  • Dao sam 200 eura i poklon za mladu. Mislim da je to sasvim u redu, jer slavlja nije bilo, a kum mi se srdačno zahvalio i rekao da nije trebalo ništa, kao i da mu je najbitnije što sam prisustvovao – rekao je ovaj Beograđanin.

Činjenica je da su mjesta za goste za samo godinu dana skoro duplo poskupjela, pa tako, mjesto koje smo nekada plaćali 50 eura, danas plaćamo i do 100. Pored same svadbe, neki građani smatraju da je kum u obavezi da snosi troškove i za burme, a tu su i momačko i djevojačko veče. Te ni ne čudi što se budući svjedoci sklapanja brakova u pravoj dilemi.

Kada su u pitanju proslave momačke i djevojačke večeri, mišljenja su podijeljena. Neki mladenci sami plate žurku, dok drugi očekuju potpuno finansiranje od strane kuma i kume.

Kako za Telegraf.rs objašnjava sociološkinja Jelena Radović, sve zavisi od dijela zemlje u kom živimo, kao i da kumovi zapravo nisu dužni da daju novac za proslavu.

  • Ni u kom slučaju kumovi nisu dužni da daju novac, da plaćaju svadbu. Sve je na nivou individualnog dogovora i neke tradicije koja se poštuje u određenim krajevima. Sve više se susrećemo sa interesantnim svadbama koje ne podrazumevaju tradicionalne norme, ali ih se držimo. Niko nije dužan nikome ko se vjenčava da bilo šta plaća niti da snosi tuđe troškove – navodi ona.

Ipak, onda se postavlja pitanje – ako su nas naši bliski prijatelji izabrali za kuma ili kumu i pružili nam tu čast, da li je sa naše strane korektno da ne učestvujemo u troškovima? Jelena Radović kaže da definitivno jeste, jer se kum bira iz srca, a ne zbog novčanika.

  • Prećutni dogovor je da se od kuma dobije najviše novca, ali mi ih ne biramo u odnosu na materijalni status, već koliko ih volimo i koliko su nam dobri prijatelji i koliko smo jedni drugima privrženi. Ako kum nije u situaciji da da jedan jedini dinar, mladenci bi to trebalo da razumiju – zaključuje sociološkinja.
Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?