Za samohrane roditelje, nezaposlene obitelji, umirovljenike s najnižom mirovinom u FBiH… 64,5 mil. KM

Link na izvornu vijest

Ukupno 109.000 kućanstava u Federaciji BiH moći će računati na financijska sredstva iz paketa pomoći energetski siromašnim kućanstvima, a koja je osigurala Europska unija, pri čemu su definirane četiri kategorije – obitelji u kojima ni jedan član ne radi, korisnici mirovina do iznosa zajamčene mirovine, obitelji s djecom korisnicima dječjeg dodatka te samohrani roditelji bez stalnih ili s prihodima manjim od minimalne plaće.

Kako bi se maksimalno ubrzao proces raspodjele novčanih sredstava koja su pripala Federaciji, podsjećamo, riječ je o iznosu od 64,5 milijuna KM, bit će nužna pomoć i UNDP-ja, a upravo je o toj temi federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić razgovarao s rezidentnom predstavnicom UNDP-ja u BiH Stelianom Nederom i njezinim suradnicama, piše portal Večernjeg lista BiH. Poruke sa sastanka idu u smjeru potrebe da se projekt realizira transparentno i bez kašnjenja, a iz Federalnog ministarstva ističu i kako je cilj da se ova pomoć podijeli što prije kućanstvima, ali i da se proces provedbe projekta pojednostavi.

U tom kontekstu potvrđeno je kako će u provedbu biti uključeni predstavnici lokalnih zajednica koji će prikupiti sve prijave i selektirati ih shodno kriterijima koji su utvrđeni programom utroška sredstava koji će Vlada Federacije usvojiti na jednoj od sljedećih sjednica. Delić je pritom poručio kako u provedbi projekta ne smije biti pogreške, a naveo je i kako mu je drago što je UNDP već obavio preliminarne razgovore s EU izaslanstvom i prihvatio pružiti potporu sa stručnjacima koji će raditi na nadogradnji softvera, piše portal Večernjeg lista BiH. U tom je kontekstu objasnio kako je softver baza u kojoj imaju veći dio podataka, ali treba biti povezan i s drugim institucijama koje prikupljaju podatke nužne za realizaciju ovakvog projekta.
poster

U tom smislu nastojanja su također usmjerena i na smanjivanje utjecaja ljudskog čimbenika, tako da se teži maksimalnoj automatizaciji procesa. Istodobno, kada je riječ o obiteljima koje imaju pravo ostvariti podršku, detaljni kriteriji će biti pravodobno objavljeni.

Iz resornog ministarstva podsjetili su kako je u ovom slučaju riječ o mjeri potpore energetski siromašnim kućanstvima kako bi se nadišao rast cijena grijanja u sezoni 2022./2023. godine, a realizacijom paketa pomoći ispunjen je i preduvjet za potpisivanje financijskog sporazuma za instrument IPA III za 2023. godinu između BiH i Europske komisije, kao i za početak provođenja ugovora o paketu energetske potpore državi u izgradnji otpornosti.

Podsjećamo, paket pomoći Europske unije namijenjen pomoći BiH vrijedan je 70 milijuna eura, pri čemu je 50 milijuna eura namijenjeno za pomoć ugroženim kućanstvima, dok se 20 milijuna eura izdvaja za potporu unaprjeđenju energetske učinkovitosti. Kada je riječ o podjeli sredstava za ugrožena kućanstva između različitih razina vlasti, Federacija BiH dobiva 66% sredstava, odnosno 33 milijuna eura, Republika Srpska 33%, odnosno 16,5 milijuna eura, a Distrikt Brčko 1% sredstava. Procjene su kako će u BiH oko 170 tisuća kućanstava moći dobiti pomoć, a od tog broja u Federaciji oko 109.000.

Europska unija i u ovom se primjeru pokazuje kao ključan financijski partner BiH, zemlji koja ima aspiracije postati njezina članica, a koja na tom putu računa i na toliko potrebno podizanje životnog standarda.

Post Za samohrane roditelje, nezaposlene obitelji, umirovljenike s najnižom mirovinom u FBiH… 64,5 mil. KM je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?