Prinos pšenice bit će manji do 50%, očekuje nas novo poskupljenje

Link na izvornu vijest

Zbog nekoliko čimbenika, počevši od loših vremenskih uvjeta pa do uvoznog lobija, očekivanja domaćih poljoprivrednih proizvođača su kako će u vremenu koje je pred nama doći do poskupljenja pojedinih poljoprivrednih proizvoda, a osobito onih koji dolaze na red za branje odnosno žetvu.

Sve to rezultat je iznimno složenih procesa u kojima sudjeluje nekoliko čimbenika, no poljoprivrednici ističu kako oni, kao primarni proizvođači, uopće ne sudjeluju u kreiranju konačnih cijena koje se onda nude kupcima na tržnicama i dućanima.

Predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo u razgovoru za Večernji list opisao je katastrofalnu situaciju u kojoj se trenutačno nalazi domaća proizvodnja, kazavši kako nas uskoro očekuje žetva jesenske pšenice, no taj će proces biti iznimno otežan zbog velike količine vlage u zemlji.

Takve nepovoljne vremenske prilike, osim što će odgoditi proces žetve, dovest će i do pojave bolesti, a posebice žute hrđe, koja će u konačnici smanjiti prinose za 40 do 50 posto. Takvo što će, upozorava, dovesti i do pada kvalitete pšenice, a kada se tome doda i podatak kako se radi o pšenici koja je sijana jesenas, u vrijeme visokih cijena ulaznih inputa, goriva, sjemena i gnojiva, jasno je kako domaći poljoprivredni proizvođači nisu u zahvalnoj poziciji.

FBiH: Manjim porezima do većih plaća

Da se država ranije počela brinuti, možda bi se stanje riješilo, navodi Bićo te dodaje kako je u međuvremenu u BiH uvezena jeftina pšenica kojom su napunjeni silosi. Domaćim poljoprivrednim proizvođačima neće se isplatiti prodavati je po cijenama koje bi bile niže od 50 feninga po kilogramu jer su u ionako teškoj financijskoj situaciji. Također, štete se očekuju i kada je riječ o voću, ali i povrću.

U konačnici, Bićo naglašava kako je očito da će doći do poskupljenja, no dodaje kako primarni poljoprivredni proizvođači nemaju utjecaja na formiranje konačne cijene koja se nudi kupcima. Bićo ističe da cijene u praksi ovise o otkupljivačima, prerađivačima, ali i uvoznim lobijima koji, kako je upozorio, rade na uništavanju domaće poljoprivredne proizvodnje.

No, kada je u pitanju uvoz poljoprivrednih proizvoda iz okružja, valja svakako uzeti u obzir da i tamo vladaju slične vremenske (ne)prilike, a to upućuje na zaključak kako su manji izgledi da ćemo hranu moći dobivati po povoljnim cijenama. Sve navedeno upućuje na potrebu intenzivne modernizacije domaćeg poljoprivrednog sektora kojom bi se proizvođači mogli lakše izboriti s očitim klimatskim promjenama.

Rast cijena hrane i dalje glavni udar na stanovnike BiH

Vlade Federacije BiH ove godine  povećala je iznos sredstava za modernizaciju sela. Kako je navedeno u obrazloženju programa poticaja, novčane podrške za ruralni razvoj usmjerene su na povećanje konkurentnosti i zaštitu ruralnog okoliša, piše Večernji list.

U okviru mjera za povećanje konkurentnosti koje su ključne za opstanak i razvoj poljoprivrednih gospodarstava predviđeno je izdvajanje 20.000.000 KM. Taj iznos namijenjen je za podrške investicijama u poljoprivredne strojeve i priključne uređaje, opremu za biljnu i stočarsku proizvodnju, nabavu rasplodne stoke, izgradnju, proširenje i opremanje objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje.

U Federaciji BiH smanjen broj nezaposlenih

Podrška se odnosi i na legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda, podizanje višegodišnjih nasada, iz čega će biti financirano do 50 posto iznosa prihvatljivih troškova investicije. Osim toga, za mlade poljoprivrednike i žene nositelje poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava ili vlasnike obrta ostvaruje se dodatna podrška od pet posto.

Za podršku prehrambenoj industriji izdvojena su sredstva u iznosu od 14.000.000 KM, a visina podrške je do 50 posto prihvatljivih troškova ulaganja. Pitanje investicija ključno je kada govorimo o podizanju stupnja spremnosti domaćih proizvođača na nepredvidive čimbenike, počevši od klime pa do poremećaja na tržištu.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?