ERDOGAN NE POPUŠTA: ŠVEDSKA MORA URADITI ZADAĆU AKO MISLI U NATO

Link na izvornu vijest

Erdogan je na povratku u Tursku nakon posjeta Turskoj Republici Sjeverni Kipar i Azerbejdžanu u avionu razgovarao s novinarima i pozvao Štokholm da na putu za članstvo u NATO policija prevenira djelovanje terorista PKK-a u Švedskoj.

  • Samit NATO-a će se održati u Vilniusu. Nadam se da ću prisustvovati, osim ako se ne dogodi nešto izvanredno. Očekivanja Švedske ne znače da ćemo mi ispuniti ta očekivanja. Da bismo ispunili ta očekivanja, prije svega, Švedska mora učiniti svoj dio – rekao je Erdogan.

Erdogan je podsjetio novinare da je početkom juna u Istanbulu imao sastanak s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i da mu je prenio istu poruku.

  • Dok smo mi razgovarali sa Stoltenbergom i iznosili mu svoj stav, u to vrijeme, nažalost, teroristi su ponovo demonstrirali na ulicama u Švedskoj – rekao je Erdogan.

Na putu ka članstvu u NATO-u, Erdogan je pozvao Stockholm da pojača policijske snage kako bi spriječio teroriste PKK da djeluju u Švedskoj.

Dodao je da će Akif Cagatay Kilic, njegov glavni savjetnik, u danas predsjedavati sastankom na kojem će iznijeti mišljenje turskog predsjednika koje je definitivno i da se u Vilniusu ne očekuje ništa drugačije.

Četvrti sastanak o stalnom zajedničkom mehanizmu Turske, Finske, Švedske i NATO-a održava se danas u glavnom gradu Ankari.

Sastanak je organiziran uoči samita NATO-a koji će 11. i 12. jula u litvanskom Vilniusu okupiti lidere članica tog saveza.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini u februaru 2022. godine.

Iako je Turska odobrila članstvo Finske u NATO-u, čeka da se Švedska pridržava trilateralnog memoranduma potpisanog prošlog juna u Madridu u cilju rješavanja sigurnosnih zabrinutosti Ankare u vezi s terorizmom.

Švedska je u novembru usvojila zakon o borbi protiv terorizma, nadajući se da će Ankara odobriti kandidaturu Stockholma za pridruživanje NATO-u. Novi zakon, koji je na snazi ​​od 1. juna, dozvoljava vlastima da krivično gone pojedince koji podržavaju terorističke grupe.

Turski predsjednik Erdogan je komentirao i pitanje pristupanja njegove zemlje Evropskoj uniji i kazao je da zahtjev predat prije više od pet decenija.

  • Prošlo je 50 godina, a Evropska unija je još uvijek na istom. Mi sve to moramo ponovo sagledati – kazao je Erdogan.
Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?