[FOTO] Na Posuškom Gracu „Bušići“ proslavili 31. obljetnicu osnutka

Link na izvornu vijest

13. lipnja 2023. godine, na blagdan sv. Ante na Posuškom Gracu proslavljena je 31. obljetnica osnutka prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“. Riječ je o prvoj profesionalnoj postrojbi HVO-a, koja je bila temelj osnivanju 1. gardijske brigade „Ante Bruno Bušić”.

Svečana proslava počela je slavljenjem svete mise s početkom u 16:00 sati u župnoj crkvi na Posuškom Gracu. Misno slavlje je predvodio fra Petar Drmić, župnik na Posuškom Gracu, a uz fra Petra misno slavlje suslavio je fra Ćiro Lovrić. Na početku misnog slavlja pročitana su imena 106 poginulih pripadnika Pukovnije i 1. gardijske brigade „Ante Bruno Bušić“.

Nakon završetka mise slijedio je mimohod sa stjegovima do područne škole na Gracu. U daljnjem tijeku svečanosti uslijedilo je intoniranje himne Lijepa naša, minuta šutnje za poginule pripadnike postrojbe i sve one koji su položili život na Oltar Domovine.  Brojna izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja poginulim Bušićima; Udruga Bušića s članovima obitelji poginulih Bušića, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH s braniteljskim udrugama HVO-a, vijenac je položilo i izaslanstvo Republike Hrvatske s braniteljskim udrugama Hrvatske vojske i pripadnici izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, a svijeće su zapalili i ostali prijatelji postrojbe.

Za sve žive branitelje i njihove obitelji i za sve poginule, nestale i umrle u Domovinskom ratu pomolio je se fra Petar Drmić, koji je ovom prilikom i blagoslovio spomenik poginulim “Bušićima”.

Uslijedila su obraćanja prisutnima.  Obratio se predsjednik Udruge pripadnika postrojbe „Ante Bruno Bušić“ pukovnik Josip Duspara, predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović, te izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović.

Nakon prigodnih obraćanja uslijedila je dodjela monografija „Bušići“, koja je svjetlo dana ugledala prošle godine u ovo vrijeme, a riječ je o prvoj povijesnoj obradi jedne postrojbe HVO-a. Monografiju su kao zahvalu za pomoć i suradnju, te u znak poštovanja dobili izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović, predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović, konzul RH u Livnu Tomislav Vrdoljak, ratni ministar obrane Herceg-Bosne Vlado Šoljić kao i zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić.

Dan ranije odigran je i tradicionalni memorijalni malonogometni turnir. U sklopu svečanog programa na Posuškom Gracu uručene su zahvalnice i pehari ekipama. TIGROVI su nagrađeni za treće mjesto, drugo mjesto pripalo je BUŠIĆIMA, dok je prvo mjesto i ove godine pripalo ekipi Specijalne policije HR-HB.

Druženje „Bušića“ i njihovih prijatelja nastavilo se kasnije uz prigodno organiziran domjenak.

Program obilježavanja obljetnice na Posuškom Gracu tradicionalno se obilježava na blagdan svetoga Ante 13. lipnja, na dan kada je 1992. godine svečanu prisegu položila Pukovnija. Povijest ove brigade započinje 7. ožujka 1992. u Posuškom Gracu gdje je utemeljena prva profesionalna hrvatska postrojba u Hrvatskoj zajednici Herceg Bosni. Postrojba je u početku nosila je naziv bojna „Knez Branimir”. Ova bojna je 18. svibnja 1992. godine preustrojena u Pukovniju „Ante Bruno Bušić”. U prosincu 1993. preustrojem od Pukovnije nastaje 1. gardijska brigada HVO-a „Ante Bruno Bušić”.

Postrojba ima 106 poginulih, više od 500 ranjenih, a kroz nju je prošlo više od pet tisuća branitelja. Danas Bušići, objedinjeni u Udrugu, čuvaju uspomenu na poginule branitelje koji su žrtvujući svoj život nama omogućili život u slobodi. Sjedište krovne udruge pripadnika postrojbe 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić” je u Posušju. Podružnice postoje u Županiji Zapadnohercegovačkoj, Hercegovačko-Neretvanskoj, Herceg-Bosanskoj, Srednjo-Bosanskoj, Zeničko-Dobojskoj, a postoji i ispostava u gradu Kninu.

Radioposusje.ba

Objava [FOTO] Na Posuškom Gracu „Bušići“ proslavili 31. obljetnicu osnutka pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?