Fra Mijo Dujić (1773.-1846.) – (ne)poznati veliki livanjski franjevac / Foto

Link na izvornu vijest

Prigodom već tradicionalne manifestacije Kulturno – vjerski dani Naša Gorica koja se održava u organizaciji Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla Gorica Livno i Franjevačkog muzeja na Gorici u Livnu i ove se godina livanjska publika mogla upoznati s životom i djelom jednog od zaslužnih livanjskih franjevaca, s gotovo zaboravljenim fra Mijom Dujićem (1773.-1846.).
.
Livanjski franjevac fra Marijan Karaula koji je objavio brojna djela i kojemu je vrlo bliska ova tematika govorio je o ovom (ne)poznatom velikom franjevcu u povodu 250. obljetnice njegova rođenja.
.
U svom predavanju govorio je o livanjskome kraju kao bogatom rasadniku duhovnih zvanja, o vrlo nepovoljnim društveno vjerskim i političkim prilikama za kršćane s prijelaza iz 18. u 19. stoljeće u kojima je živio i djelovao fra Mijo Dujić.
.
Njega je fra Marijan svrstao u uglednije, zaslužnije i velike franjevce livanjskoga kraja, koji je kao svećenik i redovnik obnašao vrlo važne službe.
.
Dvaput je bio gvardijan i župnik u Fojnici.
Iz Fojnice se vratio u livanjsku župu Ljubunčić gdje je, također, u dva maha bio župnik, a između ta dva župnička mandata bio je župnik u livanjskoj župi Vidoši, potom župnik u Kupresu.
.
U tri je navrata bio član Uprave provincije Bosne Srebrene, a na Provincijskom kapitulu održanom 17. svibnja 1832. godine u Kraljevoj Sutjesci, fra Mijo je izabran za provincijala i tu dužnost je obnašao tri godine u vrlo teškim vjerskim i političkim prilikama, a njegovu službu provincijala je dodatno opteretila „Barišićeva afera“.
.
Umro je u 74. godini života i pokopan je u samostanskoj crkvi Svetog Duha u Fojnici, a kroničar fojničkog samostana tom prigodom zapisa kako je umro dobri starac, blage ćudi i uvijek raspoložen za razgovor sa svakim.
.
Ovu večer i predavanje o fra Miji dodatno je uljepšao bosanskohercegovački pijanist Bartolomej Stanković, dobitnik brojnih nagrada kako na državnim tako i međunarodnim natjecanjima.
.
Livnjacima se predstavio mini koncertom u izvedbi skladbi: Franje Bosanca, Zulejde Latas, fra Nenada Dujića, Milana Jeličanina, Vojislava Ivanovića, Faruka Mehića i Sergeja Rahmanjinova.
.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?