Krišto dijeli opravdani optimizam da bi BiH mogla otvoriti pregovore o članstvu do kraja 2023.

Krišto dijeli opravdani optimizam da bi BiH mogla otvoriti pregovore o članstvu do kraja 2023.

Link na izvornu vijest

Na sastanku je zaključeno da su odnosi dviju zemalja dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Krišto izrazila je zahvalnost Njemačkoj na kontinuiranoj podršci našoj zemlji, te dodala da nam je u ovom trenutku potrebna daljnja, snažna i kontinuirana politička podrška EU, čime bi se omogućilo ispunjavanje obveza i što skorije otvaranje pristupnih pregovora.

Sarazzin je kazao kako Njemačka smatra da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU i kako ona ne smije zaostajati na tom putu za zemljama u regiji.

Dodao je da Njemačka podržava proces europskih integracija i drži kako je važno da se unaprijede oblasti vladavine prava, demokracije i ekonomskog razvoja, odnosno brza provedba neophodnih reformi u BiH.

Krišto je kazala kako Vijeće ministara BiH ostaje snažno posvećeno europskim integracijama i predano radi na ispunjenju 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Istakla je posvećenost Vijeća ministara BiH europskom putu, te dodala da s ovom dinamikom rada dijeli opravdani optimizam da bi BiH mogla otvoriti pregovore o članstvu do kraja 2023. Kazala je da BiH ulaže i značajne napore u usklađivanje svoje vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Krišto je naglasila kako je pomoć prijateljske Njemačke, kao i svih ostalih prijatelja u EU, veoma značajna u stabiliziranju političkih prilika u Bosni i Hercegovini, ali da se trajni mir i stabilnost trebaju graditi iznutra, dogovorom legitimnih političkih predstavnika naroda na svim administrativno-političkim nivoima.

Podcrtala je da napredak BiH uveliko ovisi o jačanju i unaprjeđenju međusobnog povjerenja, unutrašnjem dijalogu i konsenzusu, posebno oko najvažnijih unutrašnjopolitičkih pitanja glede implementacije odluke Ustavnog suda BiH i presuda Europskog suda za ljudska prava, za što su potrebne ograničena ustavna reforma i izmjena izbornog zakonodavstva, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?